DSpace logo
Please use this identifier to cite or link to this item: http://lib.osau.edu.ua/jspui/handle/123456789/977
Title: ВЛИЯНИЕ ГЛУТАМИНОВОЙ КИСЛОТЫ НА МОРФОЛОГИЧЕСКИЕ И БИОХИМИЧЕСКИЕ ПОКАЗАТЕЛИ КРОВИ У СВИНЕЙ
Other Titles: THE INFLUENCE OF GLUTANIC ACID ON MORPHOLOGICAL AND BIOCHEMICAL BLOOD INDICATORS OF PIGS
Authors: Карунский, А.И.
Karunskiy, А.
Рыбаченко, Я.А.
Rybachenko, Y.
Keywords: Свинарство
глутаминовая кислота; баланс азота; заменимые аминокислоты; синтетические аминокислоты; откорм свиней.
glutamic acid; nitrogen balance; replaceable amino acids; essential amino acids; fattening pigs
Issue Date: 2016
Publisher: Наука вчера, сегодня, завтра, № 2 (24), Ч.2
Citation: Карунский А.И. Влияние глутаминовой кислоты на морфологические и биохимические показатели крови у свиней / А.И.Карунский, Я.А. Рыбаченко // Наука вчера, сегодня, завтра. - 2016. - № 2 (24), Ч.2. – С.13-18.
Abstract: В данной статье рассмотрено влияние добавки глутаминовой кислоты к основному рациону. Установлено, что количество эритроцитов в крови свиней уменьшилось, а лейкоцитов - увеличилось, хотя эти показатели не выходили за границы физиологической нормы. В биохимических показателях крови свиней под влиянием исследуемого фактора отмечено уменьшение альбуминов и Р-глобулинов и повышение содержания а-глобулиновых и у-глобулиновых фракций белка.
In this article we examine the influence of glutamic acid additive to the main ration and it was found that the number of red blood cells in the blood of pigs decreased and white blood cells - increased, although these indicators do not go beyond the limits of physiological norm. The blood biochemical parameters of pigs indicated the decrease of albumin and pglobulins, and the increase of a-globulin and y-globulin protein fractions under the influence of the factor under study.
Description: In this article we examine the influence of glutamic acid additive to the main ration and it was found that the number of red blood cells in the blood of pigs decreased and white blood cells - increased, although these indicators do not go beyond the limits of physiological norm. The blood biochemical parameters of pigs indicated the decrease of albumin and pglobulins, and the increase of a-globulin and y-globulin protein fractions under the influence of the factor under study.
URI: http://hdl.handle.net/123456789/977
Appears in Collections:Карунський Олексій Йосипович

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Карунский.pdf189,34 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.