DSpace logo
Please use this identifier to cite or link to this item: http://lib.osau.edu.ua/jspui/handle/123456789/4938
Title: АНТИОКСИДАНТНІ ВЛАСТИВОСТІ ЦІЛЮЩОГО МЕДУ
Other Titles: ANTIOXIDANT PROPERTIES OF HEALING HONEY
Authors: Гусятинська О.
Husіatynska O.
Keywords: бджолиний мед, властивості, попит, природні антиоксиданти
bee honey, properties, demand, natural antioxidants
Issue Date: 2024
Publisher: Одеський державний аграрний університет
Citation: УДК 638.162 Гусятинська О. Антиоксидантні властивості цілющого меду. Аgrarian Bulletin of the Black Sea Littoral. 2024. Issue 111. С. 103-110.
Abstract: На світовому ринку харчових продуктів спостерігається активний попит на натуральну продукцію. Тренд здорового харчування на першому місці. Орієнтуючись на зацікавленість споживачів, виникає потреба у вивченні властивостей різних харчових продуктів, які обумовлюють функціональний вплив на організм. Одним з таких показників є антиоксидантна активність (АОА). Весь український мед різного ботанічного та регіонального походження характеризується доброю антиоксидантною дією. Високу антиоксидантну активність (8,2–11,4%) у водному розчині виявлено у гречаному меді Одеської, Київської та Житомирська областей.
Description: There is an active demand for natural products on the global food market. The trend of healthy food is in the first place. Focusing on the interest of consumers, there is a need to study the properties of various food products that determine the functional impact on the body. One of these indicators is antioxidant activity (AOA). All Ukrainian honey of various botanical and regional origin is characterized by a good antioxidant effect. High antioxidant activity (8.2–11.4%) in aqueous solution was found in buckwheat honey of Odesa, Kyiv and Zhytomyr regions.
URI: DOI 10.37000/abbsl.2024.111.19
http://lib.osau.edu.ua/jspui/handle/123456789/4938
Appears in Collections:Гусятинська (Сичова) Олена Олександрівна

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
21.pdf501,43 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.