DSpace logo
Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://lib.osau.edu.ua/jspui/handle/123456789/4714
Назва: MONITORING OF THE CONTENT OF NITRATES IN THE MOST COMMON VEGETABLES OF THE ODESSA’S COMMERCIAL NETWORK
Інші назви: МОНІТОРИНГ ВМІСТУ НІТРАТІВ У НАЙБІЛЬШ ПОШИРЕНИХ ОВОЧАХ ТОРГІВЕЛЬНОЇ МЕРЕЖІ М. ОДЕСИ
Автори: Piven O. T., Cheremnykh H. G.
Півень О, Черемних Г.
Теми: nitrates, nitrites, poisoning, safety, vegetables
Дата публікації: 2024
Видавництво: Одеський державний аграрний університет
Бібліографічний опис: UDC 614.31:635.1/.8(477.74-20) Piven O. T., Cheremnykh H. G. Monitoring of the content of nitrates in the most common vegetables of the odessa’s commercial network. Аgrarian Bulletin Black Sea Littoral. 2024, Issue 111. Р. 59-63.
Короткий огляд (реферат): The article presents the results of the research on the content of nitrates in the most common vegetables of the Odesa retail network. It has been established that certain types of vegetables have a nitrate content that significantly exceeds the permissible values, and their consumption without proper pretreatment can lead to poisoning. In particular, the content of nitrates in table beets was in the range of 4000.0±254.0-9999.0±457.7 mg/kg. The content of nitrates in the head of white cabbage turned out to be high (1600.0±69.3-2200.0±98.6 mg/kg) and in potatoes (330.0±25.5-850.0±64.2 mg/kg No excess of nitrate content was found in onions and carrots, and it was 30.0±2.5 and 50.0±3.7-190.0±16.3 mg/kg, respectively.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://lib.osau.edu.ua/jspui/handle/123456789/4714
Розташовується у зібраннях:Півень Ольга Тарасовна

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
2_563-Текст статті-1474-1-10-20240802.pdf308,29 kBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.