DSpace logo
Please use this identifier to cite or link to this item: http://lib.osau.edu.ua/jspui/handle/123456789/4368
Title: ТОКСИКОЛОГІЧНІ І МІКРОБІОЛОГІЧНІ КРИТЕРІЇ БЕЗПЕЧНОСТІ ОБНІЖЖЯ БДЖОЛИНОГО ТА ПРОПОЛІСУ
Other Titles: Toxicological and microbiological criteria for the safety of pollen load and propolis
Authors: Скрипка Г., Найдіч О., Тімченко О., Данкевич Н.
Skrypka G., Naidich O., Timchenko O., Dankevych N.
Keywords: ветеринарно-санітарне інспектування, обніжжя бджолине, прополіс, показники безпечності
veterinary and sanitary inspection, pollen load, propolis, safety indicators
Issue Date: 2023
Publisher: Одеський державний аграрний університет
Citation: УДК: 636.09:614.31:638.135/.138 Скрипка Г., Найдіч О., Тімченко О., Данкевич Н. Токсикологічні і мікробіологічні критерії безпечності обніжжя бджолиного та прополісу. Аgrarian Bulletin of the Black Sea Littoral. ODAU, 2023. Issue 109. Р. 95-102.
Abstract: Досліджено токсикологічні (вміст кадмію та свинцю) і мікробіологічні показники в обніжжі і прополісі відібраних з приватних пасічничих господарств Одеси. Встановлено, що всі зразки вказаних апіпродуктів за вмістом важких металів відповідають вимогам нормативних документів. Згідно результатів мікробіологічних досліджень обніжжя бджолиного, встановлено, що 15% зразків мали незадовільні результати за КМАФАнМ, 7,5% - за вмістом пліснявих грибів, 10% - за вмістом мікроскопічних дріжджів, у 10% даного апіпродукту було виявлено БГКП. Мікробіологічні показники прополісу відповідають встановленим критеріям.
Description: The toxicological (cadmium and lead content) and microbiological parameters of pollen load and propolis, which were selected in the private beekeeping farms of the Odessa, were studied. It was established that all samples of the indicated products meet the requirements of regulatory documents in terms of heavy metal content. According to the results of microbiological studies of pollen load, it was found that 15% of the samples had unsatisfactory results according to QMAFAnM, 7,5% - according to the content of mold fungi, 10% - according to the content of microscopic yeasts, 10 % of this product was found to have coli bacteria. Microbiological indicators of propolis meet the established criteria.
URI: DOI 10.37000/abbsl.2023.109.15
http://lib.osau.edu.ua/jspui/handle/123456789/4368
Appears in Collections:Скрипка Галина Андріївна

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
17.pdf453,1 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.