DSpace logo
Please use this identifier to cite or link to this item: http://lib.osau.edu.ua/jspui/handle/123456789/2955
Title: БІОХІМІЧНИЙ СКЛАД М’ЯСА ЯГНЯТ, ОДЕРЖАНИХ ВІД БАТЬКІВ РІЗНОГО ПОХОДЖЕННЯ
Other Titles: БИОХИМИЧЕСКИЙ СОСТАВ МЯСА ЯГНЯТ, ПОЛУЧЕННЫХ ОТ РОДИТЕЛЕЙ РАЗНОГО ПРОИСХОЖДЕНИЯ
BIOCHEMICAL COMPOSITION OF LAMB MEAT OBTAINED FROM PARENTS OF DIFFERENT ORIGINS
Authors: Китаєва А., Слюсаренко І., Слюсаренко В.
Китаева А., Слюсаренко И., Слюсаренко В.
Kitaeva A., Slyusarenko I., Slyusarenko V.
Keywords: м’ясо, баранина, білки, жири, амінокислоти, клітковина, суха речовина, волога
мясо, баранина, билки, жиры, аминокислоты, клетчатка, сухое вещество, влажность
мeat, lamb, proteins, fats, amino acids, fiber, dry matter, moisture
Issue Date: 2021
Publisher: Одеський державний аграрний університет
Citation: УДК:637.5.047:636.3 Китаєва А. Біохімічний склад м’яса ягнят, одержаних від батьків різного походження / А. Китаєва, І. Слюсаренко, В. Слюсаренко // Аgrarian Bulletin of the Black Sea Littoral. 2021, Issue 98. Р. 90-96.
Abstract: Дослідження проводили на помісних ягнятах першого покоління, одержаних від схрещування маток цигайської породи з баранами плідниками гісарської та мериноладшаф порід. Для дослідження було відібрано по три проби м’яса баранців в 3-місячного віку кожної породи. У м’ясі визначали хімічний склад та уміст амінокислот (оксипролін та триптофан ) та мінеральний склад м’яса.
Исследования проводились на поместных ягнятах первого поколения, полученных от скрещивания маток цигайской породы с баранами производителями Гиссарский и мериноладшаф пород. Для исследования было отобрано по три пробы мяса баранов в 3-месячного возраста каждой породы. В мясе определяли химический состав и содержание аминокислот (оксипролина и триптофан), и минеральный состав мяса.
The research was carried out on local lambs of the first generation, obtained from crossing queens of the Tsigai breed with sheep of the Gissar breed and the merino landscape of the breeds. Three samples of lamb meat at 3 months of age of each breed were taken for the study. The chemical composition and content of amino acids (oxyproline and tryptophan), tamineral composition of meat were determined in meat.
URI: http://hdl.handle.net/123456789/2955
Appears in Collections:Китаєва Алла Павлівна

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
17.pdf786,04 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.