DSpace logo
Please use this identifier to cite or link to this item: http://lib.osau.edu.ua/jspui/handle/123456789/848
Title: ДИНАМІКА СПОЖИВАННЯ ПРОДУКТІВ ХАРЧУВАННЯ В УМОВАХ РИНКОВИХ ТРАНСФОРМАЦІЙ АГРАРНОГО СЕКТОРА
Other Titles: THE DYNAMICS OF FOOD CONSUMPTION IN TERMS OF MARKET TRANSFORMATION OF THE AGRICULTURAL SECTOR
Authors: Запша, Г.М.
Zapsha, G.
Keywords: Економіка
споживання харчових продуктів, продовольча безпека, ринкові трансформації
food consumption, food security, market transformation
Issue Date: 2015
Publisher: ЕКОНОМІЧНА НАУКА Економiка та держава No 10/2015
Citation: УДК 338.439.68 Запша Г. М. Динаміка споживання продуктів харчування в умовах ринкових трансформацій аграрного сектора / Г. М. Запша // Економіка та держава. - 2015. - № 10. - С. 26-28.
Abstract: Обгрунтовано необхідність дослідження рівня споживання харчових продуктів у контексті кардинальних змін відносин власності в сільському господарстві. Запропоновано використання показників достатності споживання харчових продуктів у розрахунку на одну особу як важливого індикатора соціально-економічної результативності реформування в аграрній сфері. Здійснено характеристику етапів ринкових трансформацій в сільському господарстві з позицій динаміки індикаторів продовольчої безпеки країни. Встановлено, що існуючий в Україні раціон харчування потребує збалансування згідно з раціональними нормами. Зроблено висновок, що перспективи зростання соціально-економічної результативності перетворень в аграрному секторі базуються на соціальній вагомості продукції, яка в ньому виробляється, а також значних можливостях підвищення економічної ефективності сільськогосподарського виробництва на основі сучасних наукових досягнень.
The necessity of the study of food consumption in the context of dramatic changes of property relations in agriculture is grounded. The use of adequacy in food consumption per capita as an important indicator of the socio-economic impact of reform in agriculture is offered. The characteristic of stages of market transformations in agriculture from the standpoint of the dynamics of indicators of food security of the country has been done. It's found that the existing in Ukraine needs to balance the diet by rational standards. It is concluded that the growth prospects of socio-economic impact of changes in the agricultural sector are based on the weight of social production and the considerable possibilities of increasing economic efficiency of agricultural production based on modern scientific achievements.
Description: The necessity of the study of food consumption in the context of dramatic changes of property relations in agriculture is grounded. The use of adequacy in food consumption per capita as an important indicator of the socio-economic impact of reform in agriculture is offered. The characteristic of stages of market transformations in agriculture from the standpoint of the dynamics of indicators of food security of the country has been done. It's found that the existing in Ukraine needs to balance the diet by rational standards. It is concluded that the growth prospects of socio-economic impact of changes in the agricultural sector are based on the weight of social production and the considerable possibilities of increasing economic efficiency of agricultural production based on modern scientific achievements.
URI: http://hdl.handle.net/123456789/848
Appears in Collections:Запша Галина Миколаївна

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
8.pdf115,87 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.