DSpace logo
Please use this identifier to cite or link to this item: http://lib.osau.edu.ua/jspui/handle/123456789/752
Title: ТРЕОНІН В РАЦІОНАХ СВИНЕЙ ТА ЙОГО ВПЛИВ НА ЇХ ПРОДУКТИВНІСТЬ
Other Titles: EXAMINED THE EFFECT OF THREONINE ON GROWTH AND DEVELOPMENT OF PIGS
Authors: Карунський О.Й.,Браілко О.М., Кіосєва А.Ф., Пенкова С.М.
Karunskyy A., Braylko A.
Keywords: треонін, раціон, свині
threonine, diet, pigs
Issue Date: 2014
Publisher: Зернові продукти і комбікорми № 4 (56) 2014
Citation: УДК 636.597.033/.087.72:549.23 Треонін в раціонах свиней та його вплив на їх продуктивність / О. Й. Карунський, О. М. Браілко, А. Ф. Кіосєва, С.М. Пенкова // Зернові продукти і комбікорми. - 2014. - № 4. - С. 42-44.
Abstract: Дана характеристика протеїнової відгодівлі свиней, зокрема, амінокислоти – треоніну. Розроблені раціони для свиней з використанням треоніну Вивчено вплив треоніну на ріст та розвиток свиней, витрати корму. При використанні треоніну середньодобові прирости у дослідних групах складали 627,8 та 641,7 г, при збільшенні приросту на 9,09 та 11,5 % відповідно. Затрати корму склали 5,6 корм.од у контрольній, а у дослідних групах з додаванням треоніну – 5,13 та 5,02 корм.од. При визначенні гематологічних показників крові встановлено певний позитивний вплив на морфологічні показники. У свиней дослідних груп дещо зростав рівень еритроцитів і гемоглобіну в крові. Так, порівняно з контрольною групою кількість еритроцитів у другій, третій групах збільшився відповідно на 11,5; 6,6%. Найбільше гемоглобіну містилося в зразках крові тварин, яким до раціону додавали 0,003 г треоніну. Свині, яким додавали до основних кормів амінокислоту, мали в сироватці крові на 25-39 % і 9-25 % нижчу концентрацію сечовини і сечової кислоти порівняно з контрольними. Морфологічні і біохімічні показники крові свідчать про інтенсивний біосинтез білків в організмі дослідних тварин при додаванні амінокислоти треоніну. Встановлено, що введення до раціону свиней амінокислоти треоніну в дозі 0,003 г на 1 кг комбікорму дозволило отримати додатково 6,8 кг приросту, при цьому знизити затрати корму на виробництво 1 кг приросту на 0,58 корм.од. Використання збалансованого раціону за треоніном дозволяє отримати додатково 258,1 грн прибутку в перерахунку на 1 голову.
The article describes the protein fattening pigs, including amino acids - threonine. Developed cancer-ones for pigs using threonine. The effect of threonine on growth and development of pig feed costs. When using the average daily threonine in the experimental group were 627.8 and 641.7 g, with increasing growth at 9.09 and 11.5%, respectively. Costs were co-RMU korm.od 5.6 in the control and experimental groups in the addition of threonine - 5.13 and 5.02 korm.od. In determining hematological blood parameters found a positive effect on morphological characteristics. Pigs research groups slightly increased level of red blood cells and hemoglobin in the blood. Thus, compared with the control group keel-bone erythrocytes in the second, third groups increased respectively by 11.5; 6.6%. Most of the hemoglobin contained in blood samples of animals which were added to the diet of 0,003 g threonine. Pigs, which was added to the main feed amino acid in serum were at 25- 39% and 9-25% lower concentration of urea and uric acid compared with control. Morpho-tech and biochemical parameters of blood indicate intensive biosynthesis of proteins in the body of experimental animals by adding acids threonine-ami. The introduction to the diet of pigs threonine amino acid at a dose of 0,003 g per 1 kg of feed possible to obtain more 6.8 kg increase, thus lowering the cost of feed to produce 1 kg increase to 0,58 korm.od. Using a balanced diet for threonine provides a further 258.1 UAH profit in terms of 1 head.
Description: The article describes the protein fattening pigs, including amino acids - threonine. Developed cancer-ones for pigs using threonine. The effect of threonine on growth and development of pig feed costs. When using the average daily threonine in the experimental group were 627.8 and 641.7 g, with increasing growth at 9.09 and 11.5%, respectively. Costs were co-RMU korm.od 5.6 in the control and experimental groups in the addition of threonine - 5.13 and 5.02 korm.od. In determining hematological blood parameters found a positive effect on morphological characteristics. Pigs research groups slightly increased level of red blood cells and hemoglobin in the blood. Thus, compared with the control group keel-bone erythrocytes in the second, third groups increased respectively by 11.5; 6.6%. Most of the hemoglobin contained in blood samples of animals which were added to the diet of 0,003 g threonine. Pigs, which was added to the main feed amino acid in serum were at 25- 39% and 9-25% lower concentration of urea and uric acid compared with control. Morpho-tech and biochemical parameters of blood indicate intensive biosynthesis of proteins in the body of experimental animals by adding acids threonine-ami. The introduction to the diet of pigs threonine amino acid at a dose of 0,003 g per 1 kg of feed possible to obtain more 6.8 kg increase, thus lowering the cost of feed to produce 1 kg increase to 0,58 korm.od. Using a balanced diet for threonine provides a further 258.1 UAH profit in terms of 1 head.
URI: http://hdl.handle.net/123456789/752
Appears in Collections:Карунський Олексій Йосипович

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Zpik_2014_4_11.pdf357,41 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.