
Please use this identifier to cite or link to this item:
http://lib.osau.edu.ua/jspui/handle/123456789/586
Title: | Ліпідний склад та вірулентність Mycobacterium bovis, виділених від великої рогатої худоби степової зони України |
Other Titles: | Липидный состав и вирулентность Mycobacterium bovis, выделенных от крупного рогатого скота степной зоны Украины Lipids composition and virulence of Mycobacterium bovis, isolated from the cattle of steppe zone in Ukraine |
Authors: | Зеленська, М.В. Зеленская, М.В. Zelenskaya, M. |
Keywords: | Ветеринарія мікобактерії бичачого виду (M. bovis), атипові мікобактерій, сенсибілізація, вірулентність, діагностика, ліпідний склад микобактерии бычьего типа (M. bovis), атипичные микобактерии, сенсибилизация, вирулентность, диагностика, липидный состав mycobacterium bovine (M. bovis), atypical mycobacteria, sensibility, virulence, diagnostics, lipids composition |
Issue Date: | 2006 |
Publisher: | Одеський державний аграрний університет |
Citation: | ББК П841.92; УДК 619:616.98:579.873.21:57.083.32:636.5 Зеленська М. В. Ліпідний склад та вірулентність Mycobacterium bovis, виділених від великої рогатої худоби степової зони України: автореферат дис. ... канд. вет. наук : 16.00.03 / Зеленська М.В. – Одеса, 2006. – 21 с. |
Abstract: | При проведенні досліджень вивчено біологічні властивості мікобактерій, виділених з організму великої рогатої худоби господарств, неблагополучних щодо туберкульозу. Показано, що в стадах циркулюють як M. bovis (33,33 %), так і атипові швидкорослі мікобактерії (8,33 %). 37,5 % штамів M. bovis володіють незвичайними властивостями: формують перші колонії на другу добу культивування. У M. bovis вивчено ліпідний склад та залежність його рівня від деяких факторів зовнішнього середовища: впливу складу та рН живильного середовища, тривалості пасажування через штучне живильне середовище з різним рН, тримісячного перебування у ґрунті, тривалості культивування та пасажування через організм морських свинок. Запропоновано критерії оцінки за рівнем ліпідів (загальних ліпідів, фосфоліпідів, триацилгліцеролів) ступеня вірулентності мікобактерій бичачого виду та розроблені й впроваджені рекомендації для знезараження ґрунту неблагополучних щодо туберкульозу господарств. При проведении исследований изучены биологические свойства микобактерий, выделенных из организма крупного рогатого скота хозяйств, неблагополучных по туберкулёзу. Показано, что в 18 стадах циркулируют как M. bovis (33,33 %), так и атипичные быстрорастущие микобактерии (8,33 %). 37,5 % штаммов M. bovis обладают необычными свойствами: формируют первые колонии на вторые сутки культивирования. Выделенные быстрорастущие штаммы M. bovis культурально-морфологическими и биологическими свойствами сходны с эпизоотическим медленно растущим штаммом M. bovis, по времени формирования колоний на плотных питательных средах и способностью расти на яичной среде с салицилатом натрия (в концентрации 0,5 мг/см3) – с атипичными микобактериями. Установлено, что после трёхмесячное пребывания быстрорастущего штамма M. bovis в почве, микобактерии в первой генерации на яичной среде формировали колонии на 28-е сутки инкубации. Выявлено уменьшение количества общих липидов, фосфолипидов, триацилглицеролов (в 1,2–1,4 раза), некоторое увеличение количества короткоцепочечных и ненасыщенных жирных кислот. Исследуемый образец вызвал гибель морских свинок на 61–83-и сутки после заражения, в то время как исходная культура – на 36–38-е. Исследованиями установлено, что пассажирование быстрорастущего штамма M. bovis через организм морских свинок не повлияло ни на фракционный состав липидов, ни на их количество. Кроме того, исследуемая культура, независимо от длительности пребывания на питательной среде и при заражении морских свинок, обусловила специфические для туберкулёза поражения внутренних органов. Bioligical properties for mycobacteria, isolated from the cattle bodies in tuberculosis farms have been studied. It is found out that both M. bovis (33,33 %) and atypical guickly growing mycobacteria are under circulation. 37,5 % M. bovis strains possess unusial properties, namely: they form the first colonies on the second day of cultivation. M. bovis is investigated in terms of its lipids composition and its dependence on some factors of the environmental such as effect of composition and pH nutritious medium, period of their cultivation on the artificial nutritious mediums with different pH, three-month being in soil, cultivation duration and passengering through guinea pigs bodies. Evaluation criteria on lipids level (general lipids, phosphorus lipids, etc.) as well as degree of virulence of mycobacteria of bovine type have been proposed. Recommendations on disinfection of soil in the farms sufferred from tuberculosis have been developed and put into operation. |
URI: | http://hdl.handle.net/123456789/586 |
Appears in Collections: | *АВТОРЕФЕРАТИ |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Зеленська М.В..pdf | 365,85 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.