Please use this identifier to cite or link to this item:
http://lib.osau.edu.ua/jspui/handle/123456789/3356
Title: | ПРОДУКТИВНІСТЬ СВИНЕЙ ПОРОДИ П’ЄТРЕН ЗА ВИКОРИСТАННЯ РІЗНИХ МЕТОДІВ РОЗВЕДЕННЯ |
Other Titles: | ПРОДУКТИВНОСТЬ СВИНЕЙ ПОРОДЫ ПЬЕТРЕН ПРИ ИСПОЛЬЗОВАНИИ РАЗНЫХ МЕТОДОВ РАЗВЕДЕНИЯ PRODUCTIVITY OF PETREN PIGS USING DIFFERENT BREEDING METHODS |
Authors: | Тацій О. Таций А. Tatsi A. |
Keywords: | свині, порода, гібридизація, відтворювальна здатність, молодняк, скоростиглість, м’ясність свиньи, порода, гибридизация, воспроизводительная способность, молодняк, скороспелость, мясность pigs, breed, hybridization, reproductive ability, young growth, early maturity, meat content |
Issue Date: | 2021 |
Publisher: | Одеський державний аграрний університет |
Citation: | УДК 636.4.082 Тацій О. Продуктивність свиней породи п’єтрен за використання різних методів розведення / О. Тацій // Аграрний вісник Причорномор`я: зб. наук.праць / ОДАУ. - Одеса, 2021. - Вип. 100. - С. 117-123. |
Abstract: | В цілому свиноматки усіх генотипів та поєднань, що вивчали, відзначаються хорошими
показниками відтворювальної здатності. Молодняк усіх генотипів на контрольній відгодівлі
досягає живої маси 100 кг за 162,3-171,8 дні при середньодобових приростах 824,2-927,6 г за
витрат корму – 3,09-3,32 корм. од/ кг приросту. Найкращі відгодівельні ознаки притаманні
молодняку гібридного походження VІ дослідної групи, де батьківською формою були гібридні
кнури «Кантори» (½ (♀П × ♂Д)., які переважали ровесників І контрольної групи ВБ породи
(відповідні показники 171,8 діб; 824 г; 3,32 корм. од.) за рахунок ефекту гетерозису за віком
досягнення живої маси 100 кг на 5,5% (р<0,001); за середньодобовим приростом на 12,5%
(р<0,001) та за витратами кормів на 6,9%. З позиції м’ясності туш молодняку різного гібридного
походження найкращі показники одержано у ІV та VІ дослідних груп, де відповідно
батьківськими формами були кнури породи п’єтрен та термінальні кнури Кантори. В целом свиноматки всех изучаемых генотипов и сочетаний отличались хорошими показателями воспроизводительной способности. Молодняк всех генотипов на контрольном откорме достигает живой массы 100 кг за 162,3-171,8 дня при среднесуточных приростах 824,2-927,6 г и затратах кормов - 3,09-3,32 корм. ед./ кг прироста. Лучшие откормочные качества характерны для молодняка гибридного происхождения VІ опытной группы, где отцовской формой были гибридные хряки «Кантор» (½ (♀П × ♂Д), которые превосходили ровесников І контрольной группы ВБ породы (соответствующие показатели 171,8 дней; 824 г; 3,32 корм. ед.) за счет эффекта гетерозиса по возрасту достижения живой массы 100 кг на 5,5% (р <0,001), по среднесуточным приростом на 12,5% (р <0,001) и по расходам кормов на 6,9%. С позиции мясности туши молодняка различного гибридного происхождения лучшие показатели получены в ІV и VI опытных групп, где соответственно отцовскими формами были хряки породы пьетрен и терминальные хряки «Кантор». In general, sows of all studied genotypes and combinations had excellent reproductive ability. Young animals of all genotypes during controlled feeding reach 100 kg weight in 162.3-171.8 days from birth with an average daily gain of 824.2-927.6 g and feed consumption of 3.09-3.32 feed. units/ kg gain. Hybrid young animals of the VІ experimental group had the best fattening qualities. The male of the group were hybrid boars "Kantor" (½ (♀P × D). Pigs 6th group exceeded the peers of the I control group (VB breed, corresponding indicators 171.8 days; 824 g; 3.32 feed units) due to the effect of heterosis by the age of reaching a live weight of 100 kg by 5.5% (p <0.001), by the average daily gain by 12.5% (p <0.001) and by feed consumption by 6, 9%. The meat content of the carcasses of young animals of various hybrid groups, the best indicators were obtained at the IV and VI experimental groups, where, respectively, the male forms were boars of the Pietrain breed and terminal boars "Cantor". |
URI: | http://hdl.handle.net/123456789/3356 |
Appears in Collections: | *НАУКОВІ СТАТТІ РІЗНИХ АВТОРІВ* |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.