DSpace logo
Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://lib.osau.edu.ua/jspui/handle/123456789/3356
Назва: ПРОДУКТИВНІСТЬ СВИНЕЙ ПОРОДИ П’ЄТРЕН ЗА ВИКОРИСТАННЯ РІЗНИХ МЕТОДІВ РОЗВЕДЕННЯ
Інші назви: ПРОДУКТИВНОСТЬ СВИНЕЙ ПОРОДЫ ПЬЕТРЕН ПРИ ИСПОЛЬЗОВАНИИ РАЗНЫХ МЕТОДОВ РАЗВЕДЕНИЯ
PRODUCTIVITY OF PETREN PIGS USING DIFFERENT BREEDING METHODS
Автори: 
Тацій О.
Таций А.
Tatsi A.
Теми: свині, порода, гібридизація, відтворювальна здатність, молодняк, скоростиглість, м’ясність
свиньи, порода, гибридизация, воспроизводительная способность, молодняк, скороспелость, мясность
pigs, breed, hybridization, reproductive ability, young growth, early maturity, meat content
Дата публікації: 2021
Видавництво: Одеський державний аграрний університет
Бібліографічний опис: УДК 636.4.082 Тацій О. Продуктивність свиней породи п’єтрен за використання різних методів розведення / О. Тацій // Аграрний вісник Причорномор`я: зб. наук.праць / ОДАУ. - Одеса, 2021. - Вип. 100. - С. 117-123.
Короткий огляд (реферат): В цілому свиноматки усіх генотипів та поєднань, що вивчали, відзначаються хорошими показниками відтворювальної здатності. Молодняк усіх генотипів на контрольній відгодівлі досягає живої маси 100 кг за 162,3-171,8 дні при середньодобових приростах 824,2-927,6 г за витрат корму – 3,09-3,32 корм. од/ кг приросту. Найкращі відгодівельні ознаки притаманні молодняку гібридного походження VІ дослідної групи, де батьківською формою були гібридні кнури «Кантори» (½ (♀П × ♂Д)., які переважали ровесників І контрольної групи ВБ породи (відповідні показники 171,8 діб; 824 г; 3,32 корм. од.) за рахунок ефекту гетерозису за віком досягнення живої маси 100 кг на 5,5% (р<0,001); за середньодобовим приростом на 12,5% (р<0,001) та за витратами кормів на 6,9%. З позиції м’ясності туш молодняку різного гібридного походження найкращі показники одержано у ІV та VІ дослідних груп, де відповідно батьківськими формами були кнури породи п’єтрен та термінальні кнури Кантори.
В целом свиноматки всех изучаемых генотипов и сочетаний отличались хорошими показателями воспроизводительной способности. Молодняк всех генотипов на контрольном откорме достигает живой массы 100 кг за 162,3-171,8 дня при среднесуточных приростах 824,2-927,6 г и затратах кормов - 3,09-3,32 корм. ед./ кг прироста. Лучшие откормочные качества характерны для молодняка гибридного происхождения VІ опытной группы, где отцовской формой были гибридные хряки «Кантор» (½ (♀П × ♂Д), которые превосходили ровесников І контрольной группы ВБ породы (соответствующие показатели 171,8 дней; 824 г; 3,32 корм. ед.) за счет эффекта гетерозиса по возрасту достижения живой массы 100 кг на 5,5% (р <0,001), по среднесуточным приростом на 12,5% (р <0,001) и по расходам кормов на 6,9%. С позиции мясности туши молодняка различного гибридного происхождения лучшие показатели получены в ІV и VI опытных групп, где соответственно отцовскими формами были хряки породы пьетрен и терминальные хряки «Кантор».
In general, sows of all studied genotypes and combinations had excellent reproductive ability. Young animals of all genotypes during controlled feeding reach 100 kg weight in 162.3-171.8 days from birth with an average daily gain of 824.2-927.6 g and feed consumption of 3.09-3.32 feed. units/ kg gain. Hybrid young animals of the VІ experimental group had the best fattening qualities. The male of the group were hybrid boars "Kantor" (½ (♀P × D). Pigs 6th group exceeded the peers of the I control group (VB breed, corresponding indicators 171.8 days; 824 g; 3.32 feed units) due to the effect of heterosis by the age of reaching a live weight of 100 kg by 5.5% (p <0.001), by the average daily gain by 12.5% (p <0.001) and by feed consumption by 6, 9%. The meat content of the carcasses of young animals of various hybrid groups, the best indicators were obtained at the IV and VI experimental groups, where, respectively, the male forms were boars of the Pietrain breed and terminal boars "Cantor".
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://hdl.handle.net/123456789/3356
Розташовується у зібраннях:*НАУКОВІ СТАТТІ РІЗНИХ АВТОРІВ*

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
22.pdf430,21 kBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.