Please use this identifier to cite or link to this item:
http://lib.osau.edu.ua/jspui/handle/123456789/3348
Title: | MONITORING OF SEPARATED QUALITY INDICATORS OF NATURAL POLYFLORAL HONEY OF ODESSA TRADE NETWORK |
Other Titles: | МОНІТОРИНГ ОКРЕМИХ ЯКІСНИХ ПОКАЗНИКІВ МЕДУ НАТУРАЛЬНОГО ПОЛІФЛОРНОГО ТОРГІВЕЛЬНОЇ МЕРЕЖІ М. ОДЕСИ МОНИТОРИНГ ОТДЕЛЬНЫХ КАЧЕСТВЕННЫХ ПОКАЗАТЕЛЕЙ МЕДА НАТУРАЛЬНОГО ПОЛИФЛОРНОГО ТОРГОВОЙ СЕТИ Г. ОДЕССЫ |
Authors: | Piven O. Півень О. Пивень О. |
Keywords: | natural honey, physico-chemical parameters of honey, quality of honey, falsification мед натуральний, фізико-хімічні показники меду, якість меду, фальсифікація мед натуральный, физико-химические показатели меда, качество меда, фальсификация |
Issue Date: | 2021 |
Publisher: | Одеський державний аграрний університет |
Citation: | UDC 636.09:614.31:638.162.3(477.74-20) Piven O. Monitoring of separated quality indicators of natural polyfloral honey of Odessa trade network / О. Piven // Аграрний вісник Причорномор`я: зб. наук.праць / ОДАУ. - Одеса, 2021. - Вип. 100. - С. 40-43. |
Abstract: | The article presents the results of study of the separated physicochemical parameters of May
polyfloral honey samples that is realized on Odessa agrofood markets. The importance of a
comprehensive approach to establishing the quality of natral honey is shown. The obtained results are
analyzed and compared with the requirements of the current DSTU 4497: 2005. The conformity of
physicochemical parameters of May honey to the current standards has been established.
The article also presents the results of a study of samples of May honey for adulteration with
starch or flour, chalk, starch molasses and sugar syrup. Despite the compliance of the samples with
physicochemical parameters to the current standard, 8.3% of samples with sugar syrup admixture were
found. У статті наведено результати дослідження окремих фізико-хімічних показників зразків поліфлорного травневого меду, що реалізується на агропромислових ринках м. Одеси. Показано важливість комплексного підходу до встановлення якості меду натурального. Проаналізовано та порівняно отримані результати з вимогами чинного ДСТУ 4497:2005. Встановлено відповідність фізико-хімічних показників меду травневого діючим стандартам. Також у статті наведено результати дослідження зразків меду травневого на предмет фальсифікації крохмалем або борошном, крейдою, крохмальною патокою та цукровим сиропом. Незважаючи на відповідність зразків за фізико-хімічними показниками діючому стандарту, встановлено 8,3 % зразків із домішкою цукрвового сиропу. В статье представлены результаты исследования отдельных физико-химических показателей полифлорного майского меда, который реализуется на агропромышленных рынках г. Одессы. Показана важность комплексного подхода к установлению качества меда натурального. Проанализированы и сопоставлены полученные результаты с требованиями действующего ГОСТУ 4497:2005. Установлено соответствие физико-химических показателей меда майского действующим стандартам. Также в статье отображены результаты исследования образцов меда майского на предмет фальсификации крахмалом или мукой, мелом, крахмальной патокой и сахарным сиропом. Несмотря на соответствие образцов по физико-химическим показателям действующему стандарту, установлено 8,3 % образцов с примесью сахарного сиропа. |
URI: | http://hdl.handle.net/123456789/3348 |
Appears in Collections: | Півень Ольга Тарасовна |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.