DSpace logo
Please use this identifier to cite or link to this item: http://lib.osau.edu.ua/jspui/handle/123456789/3281
Title: АНАЛІТИЧНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ РОЗВИТКУ ЗЕРНОВИРОБНИЦТВА В ОДЕСЬКІЙ ОБЛАСТІ УКРАЇНИ
Other Titles: АНАЛИТИЧЕСКОЕ ИССЛЕДОВАНИЕ РАЗВИТИЯ ЗЕРНОПРОИЗВОДСТВА В ОДЕССКОЙ ОБЛАСТИ УКРАИНЫ
AN ANALYTICAL STUDY OF THE DEVELOPMENT OF GRAIN PRODUCTION IN THE ODESSA REGION OF UKRAINE
Authors: 
Атамась Г.
Atamas H.
Keywords: зерно, зерновиробництво, урожайність, валовий збір, площа посіву, інтенсифікація, інновація
зерно, зернопроизводство, урожайность, валовый сбор, площадь посева, интенсификация, инновация
grain, grain production, productivity, gross yield, sown area, intensification, innovation
Issue Date: 2019
Publisher: Одеський державний аграрний університет
Citation: УДК 338.439:633.1(477):001.895 Атамась Г. Аналітичне дослідження розвитку зерновиробництва в Одеській області України / Г. Атамась // Аграрний вісник Причорномор’я: зб. наук.праць / ОДАУ. – Одеса, 2019. - Вип. 95. – С.132-137.
Abstract: У статті досліджено тенденції розвитку зерновиробництва в Одеській області за останні чотирнадцять років. Окреслені найсуттєвіші проблеми формування якісного інтенсивного фактору обсягу виробництва зернових та зернобобових культур – урожайності, яка ще є низькою за середньостатистичний рівень по країні. За результатами дослідження визначено, що основним чинником, який позитивно впливатиме на зростання урожайності зерна у перспективі є інновації в рослинництві. Складовими інноваційного розвитку зерновиробництва в регіоні має стати: технічне переоснащення технологій у рослинництві; використання нових технології живлення сільськогосподарських культур;використання сортів-інновацій.
В статье исследованы тенденции развития зернопроизводства в Одесской области за последние четырнадцать лет. Определены главные проблемы формирования качественного интенсивного фактора производства объемов зерновых и зернобобовых культур – урожайности, величина которой по настоящее время является ниже среднестатистической по стране. По результатам исследования установлено, что основным фактором, который позитивно будет влиять на рост урожайности зерна в перспективе – это инновации в растениеводстве. Слагаемыми инновационного развития зернопроизводства в регионе должны стать: техническое переоснащение технологий в растениеводстве, использование новых технологий при подкормке сельскохозяйственных культур, внедрение инновационных сортов.
The article investigates the problems of development of grain production in the Odessa region, because the issue of ensuring and improving the efficiency of grain farming is one of the key in the national agrarian economy. The grain economy of each region of the country plays a key role in its economy. According to the Main Directorate of Statistics in Odessa Oblast (2018), as a part of gross crop production (at constant 2010 prices) grain production occupies more than 37% of its total volume, using 64.2% of agricultural land from the total area of crops. The results of the study showed that the Odessa region is the largest agricultural area, includes 26 administrative districts, which are located from south to north in two natural landscape areas: the Steppe and the Forest-Steppe. Consequently, in different natural and climatic zones of the Odessa region, there is a significant difference in the productivity of grain. In 2018, the leaders in the production of crops were agricultural producers in areas such as Kodyma, Savransky, Saratov, Tatarbunarskiy, Oknyansky, where grain yields were observed within the national average. In such areas as Podilsky, Tarutyn, Baltic, Artsyz, Belgorod-Dnestrovsky, Ovidiopol, Velikomykhailivsky, the average grain yield was higher than the average in the Odessa region. In other areas, the average grain yield was substantially inferior to similar indicators in the oblast. In Ivanivsky, Bilyaevsky, Razdelnyansky, Zakharovsky districts, the yield level was lower than 30 cc per 1 ha, due to the lack of working capital for the purchase of material resources: mineral fertilizers, plant protection products, conditioned seeds, etc. These farms, as a rule, used the grain for sowing. This is precisely what has determined the poor level of yield and economic efficiency of grain production in these areas. As a result, we can say that the main factor that will positively influence the growth of grain yield in the future is innovation in plant production. The components of innovative development of grain production in the region should be: technical re-equipment of technologies in crop production; use of new crop nutrition technologies; use of varieties-innovations.
URI: http://hdl.handle.net/123456789/3281
Appears in Collections:*НАУКОВІ СТАТТІ РІЗНИХ АВТОРІВ*

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
21.pdf444,76 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.