DSpace logo
Please use this identifier to cite or link to this item: http://lib.osau.edu.ua/jspui/handle/123456789/3245
Title: ИСПОЛЬЗОВАНИЕ СОЛОДА ПИВОВАРЕННОГО В СОСТАВЕ КОМБИКОРМА КР-2 ДЛЯ МОЛОДНЯКА КРУПНОГО РОГАТОГО СКОТА
Other Titles: USE OF BREWERS MALT IN KR-2 COMPOUND FEED FOR YOUNG CATTLE
Authors: Радчиков В.Ф., Цай В.П., Кот А.Н., Шевцов А.Н., Трокоз В.А., Карповский В.И., Пентилюк С.И., Стояновский В.Г., Брошков М.М., Зиновьев С.Г.
Radchikov V.F., Tsai V.P., Kot А.N., Shevtsov А.N., Trokoz V.А., Karpovskiy V.I., Pentilyuk S.I., Stoyanovskiy V.G., Broshkov М.М., Zinovyev S.G.
Keywords: солод пивоваренный, комбикорма, телята, приросты, кормосмеси
brewers malt, compound feeds, calves, weight gains, feed mixtures
Issue Date: 2017
Publisher: Зоотехническая наука Беларуси
Citation: УДК 636.2.087.24 Радчиков В.Ф., Цай В.П., Кот А.Н., Шевцов А.Н., Трокоз В.А., Карповский В.И., Пентилюк С.И., Стояновский В.Г., Брошков М.М., Зиновьев С.Г. ИСПОЛЬЗОВАНИЕ СОЛОДА ПИВОВАРЕННОГО В СОСТАВЕ КОМБИКОРМА КР-2 ДЛЯ МОЛОДНЯКА КРУПНОГО РОГАТОГО СКОТА. Зоотехническая наука Беларуси. 2017;52(2):15-25.
Abstract: Установлено, что использование солода ячменного пивоваренного 2 класса в составе комбикорма КР-2 для телят во II фазу выращивания положительно сказалось на интерьерных показателях телят – улучшились морфо-биохимического состава крови. Использование в составе кормосмеси для телят в возрасте 76-115 дней комбикорма с 10 % пивоваренного солода позволило повысить уровень эритроцитов в крови на 9 %, общего белка в сыворотке крови – на 2,1 %, гемоглобина – 5,5 % и снизить содержание лейкоцитов на 8,1 %. В результате повысилась продуктивность телят на 6,4 % и снизились затраты кормов на прирост на 7,3 %.
It was determined that use of brewers barley malt of class 2 in KR-2 compound feed for calves in the II growing phase had a positive effect on the interior parameters of calves - the morphological and biochemical composition of blood improved. Use of compound feed with 10% of brewers malt in feed mixture for 76-115 days aged calves allowed to increase the level of red blood cells by 9 %, total protein in blood serum - by 2.1 %, hemoglobin – by 5.5 % and to decrease white blood cell count by 8.1 %. As a result, performance of calves increased by 6.4 % and the feed costs for weight gain decreased by 7.3 %.
URI: http://hdl.handle.net/123456789/3245
Appears in Collections:Брошков Михайло Михайлович

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
3.pdf1,8 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.