DSpace logo
Please use this identifier to cite or link to this item: http://lib.osau.edu.ua/jspui/handle/123456789/2881
Title: HYGIENIC EVALUATION OF THE CHICKEN MEAT THAT IS SOLD IN ODESSA DISTRIBUTIND FACILITIES
Other Titles: ГІГІЄНІЧНА ОЦІНКА КУРЯЧОГО М’ЯСА, ЩО РЕАЛІЗУЄТЬСЯ У ТОРГІВЕЛЬНІЙ МЕРЕЖІ М. ОДЕСИ
ГИГИЕНИЧЕСКАЯ ОЦЕНКА КУРИНОГО МЯСА, КОТОРОЕ РЕАЛИЗУЕТСЯ В ТОРГОВОЙ СЕТИ Г. ОДЕССЫ
Authors: Piven O.
Півень О.
Пивень О.
Keywords: chicken meat, bacterioscopy, the biochemical composition, the bacterial contamination, safety, quality
куряче м’ясо, бактеріоскопія, біохімічний склад, бактеріальна контамінація, якість, безпечність
куриное м'ясо, бактериоскопия, биохимический состав, бактериальная контаминация, качество, безопасность
Issue Date: 2021
Publisher: Одеський державний аграрний університет
Citation: UDC 636.09.54:614.31:637.5(477.74-20) Piven O. Hygienic evaluation of the chicken meat that is sold in Odessa distributind facilities / O. Piven // Аgrarian Bulletin of the Black Sea Littoral / ODAU. Odesa, 2021, Issue 98. Р. 41-45.
Abstract: The article presents the data about some hygienic indexes of the chicken meat that is sold in Odessa distributing facilities. It was established and analyzed the chicken meat biochemical composition from the chicken which is obtained in industrial and domestic conditions. It was established organoleptically the dubious freshness of some samples (16,7 %). It was also proven that organoleptic studies should be supplemented with the bacterioscopic and other laboratory tests. Bacterioscopic examination revealed samples in which the growth of microorganisms was established. This microorganisms can cause outbreaks of foodborne toxicosis and toxicoinfections.
У статті представлені дані щодо окремих гігієнічних показників курячого м’яса, яке реалізується у торгівельній мережі м. Одеси. Вивчено та проаналізовано біохімічний склад курятини, отриманої за промислового виробництва, та за домашнього вирощування. Органолептичним дослідженням встановлено сумнівну свіжість окремих зразків (16,7 %) та доведено необхідність доповнення даного виду дослідження бактеріоскопічним та іншими лабораторними дослідженнями. Бактеріологічним дослідженням виділено зразки, у яких встановлено ріст мікроорганізмів, що можуть спричинювати спалахи харчових токсикозів та токсикоінфекцій.
В статье представлены данные отдельных гигиенических показателей куриного мяса, которое реализуется в торговой сети г. Одессы. Изучен и проанализирован биохимический состав курятины, полученной в промышленных и домашних условиях. Органолептическим исследованием установлена сомнительная свежесть отдельных образцов (16,7 %) и доказана необходимость дополнения даного вида исследования бактериоскопическим и другими лабораторными исследованиями. При бактериологическом исследовании выявлены образцы, в которых установлен рост мыкроорганизмов, способных ставать причиной вспышек пищевых токсикозов и токсикоинфекций.
URI: http://hdl.handle.net/123456789/2881
Appears in Collections:Півень Ольга Тарасовна

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
191-Текст статті-581-2-10-20210301.pdf757,76 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.