DSpace logo
Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://lib.osau.edu.ua/jspui/handle/123456789/2862
Назва: ВИЗНАЧЕННЯ СТУПЕНЯ СВІЖОСТІ М’ЯСА РАВЛИКІВ ЗА ВМІСТОМ АМІАКУ ТА СОЛЕЙ АМОНІЮ З РЕАКТИВОМ НЕСЛЕРА
Автори: Яценко І.В., Забарна І.В., Богатко Н.М., Родіонова К.О., Палій А.П.
Теми: ступень свіжості м’яса, равлики, вміст аміаку, солі амонію, реактив Неслера
Дата публікації: 2020
Видавництво: Abstracts of IV International Scientific and Practical Conference
Бібліографічний опис: Визначення ступеня свіжості м’яса равликів за вмістом аміаку та солей амонію з реактивом Неслера / І.В. Яценко, І.В. Забарна, Н.М. Богатко, К.О. Родіонова, А.П. Палій / The 4th International scientific and practical conference «Modern science: problems and innovations» (June 28-30, 2020). Stockholm, Sweden. 2020. 397 p. 32-40.
Короткий огляд (реферат): Збільшення виробництва продуктів харчування і підвищення їх якості є однією з основних проблем, що нині стоять перед агропромисловим комплексом України. Вирішення поставленої проблеми неможливе лише збільшенням виробництва продуктів тваринництва, хоч це і основне джерело їх отримання, необхідно використовувати додаткові, нетрадиційні види сировини, що містять повноцінні білки, жири, вітаміни, мінеральні та інші біологічно активні речовини, необхідні для організму людини [1]. Серед інших ресурсів, які мають харчове значення є безхребетні тварини, які використовує людина, зокрема виноградний равлик Helix Рomatia, а також равлики Helix аspersa maxima, Helix аspersa muller [2]. Використання їх в якості харчового продукту в певній мірі допоможе вирішити загальносвітову актуальну тенденцією в пошукові нових альтернативних джерел тваринного білка [3, 4]. Дослідженнями, проведеними вітчизняними та іноземними вченими, встановлено, що равлики містять повноцінні білки, вітаміни, мінеральні та інші біологічно активні речовини, необхідні для організму людини, в значно більшій кількості порівняно з багатьма продуктами тваринництва. В складі м'яса равлика не міститься холестерину і шкідливих жирів, що вирізняє його від м’яса сільськогосподарських ссавців та птиці [5]. Нині розширюється спектр використання, а також підвищується комерційне значення цього молюска в Європі, Середній Азії, Північній Африці, Північній і Південній Америці, Прибалтиці тощо. Найбільш інтенсивно м'ясо равликів споживають у Франції, Італії, Іспанії, Бельгії, Швейцарії, Німеччині, США, Австрії, Венгрії [6]. В Україні з кожним роком все активніше з’являються фермерські господарства з розведення равликів, які активно збувають їх як на внутрішні ринки, так і експортують в інші країни. Проте, не дивлячись на це в Україні нині відсутні нормативні документи, щодо системи контролю безпечності та якості м’яса равликів, не розроблені правила заготівлі, приймання, транспортування, зберігання та ветеринарно-санітарної експертизи цього делікатесу на всіх етапах його вирощування і переробки [7]. У зв’язку з вищевикладеним актуальність питання щодо визначення безпечності м’яса равликів, в т.ч. і ступеня його свіжості має як теоретичне, так і прикладне значення. Мета роботи – розробити спосіб визначення ступеня свіжості м’яса равликів за вмістом аміаку та солей амонію з реактивом Неслера.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://hdl.handle.net/123456789/2862
Розташовується у зібраннях:Родіонова Катерина Олександрівна

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
3.pdf1,37 MBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.