Please use this identifier to cite or link to this item:
http://lib.osau.edu.ua/jspui/handle/123456789/2842
Title: | ASSESSMENT OF THE QUALITY OF MODERN COMMERCIAL PORK PRODUCTS |
Other Titles: | ОЦІНКА ЯКОСТІ ПРОДУКЦІЇ СУЧАСНОГО СВИНАРСТВА ПРОМИСЛОВОГО ВИРОБНИЦТВА |
Authors: | Garmatyk K.,Susol R., Broshkov М., Danchuk О., Panikar Ih., Susol L., . Гарматюк К.В., Сусол Р.Л., Брошков М.М., Данчук О.В., Панікар І.І., Сусол Л.О., |
Keywords: | quality, sensory evaluation, pork, commercial production, hybridisation якість, дегустаційна оцінка, свинина, промислове виробництво, гібридизація |
Issue Date: | 2020 |
Publisher: | Одеська національна академія харчових технологій |
Citation: | UDC: 636.4.082 Garmatyk K, Susol R, Broshkov M, Danchuk O, Panikar Ih, Susol L. Assessment of the quality of modern commercial pork products. Food science and technology. 2020;14(2):41- 49. |
Abstract: | By a morphological study of carcasses of young pig stock of
different origin, it has been proved that up-to-date crossbreeding schemes
using meat-type breeds as parents increase the percentage of meat in a
carcass and optimise the lean-to-fat ratio. Physicochemical analysis of pork
obtained from pigs of different breeds has shown that all the parameters
investigated are within the current physiological standards. Most parameters
have shown no significant difference, though tend to exhibit some
peculiarities associated with the effect of a genotype on how this or that
physicochemical characteristic manifests itself. The use of the Piétrain breed
as the sire line decreases the intramuscular fat content, and hence the
calorific value of pork. The back fat of this breed has the highest melting
point, which indicates its high storability, but somewhat lower cooking
properties than those of similar products obtained from offspring of Large
White and Landrace parents. The pH and water-holding capacity of the pork
of Piétrain-sired offspring make it quite similar to PSE (Pale, Soft,
Exudative) meat: this pork is slightly less tender and paler in colour and
exhibits greater weight loss during thermal processing. Also, the result of a
comprehensive sensory evaluation of boiled pork and pork broth obtained
from Piétrain-sired young stock was the lowest, which is consistent with
most of the physicochemical properties of pork from pigs of this genotype.
So, it is the 75% purebred Landrace that should be favoured as a terminal
sire line in crossbreeding programmes in order to obtain pork and bacon of
improved quality in intensive commercial swine production systems. It is
recommended to combine Piétrain and Duroc lines to produce terminal
sires, ½ (Piétrain + Duroc), that will be further mated with two-breed-cross
dams – ½ (Large White + Landrace). Аналіз морфологічного складу туш молодняку свиней різної походження доводить, що застосування сучасних схем схрещування з використанням в якості батьківських форм м’ясних порід сприяє підвищеному вмісту м’яса у туші та оптимізації показника співвідношення м’ясо : сало. Аналіз фізико-хімічних показників свинини різної породної належності свідчить, що всі враховані показники знаходилися в межах існуючих фізіологічних норм. За більшістю показників не встановлено достовірної різниці, проте прослідковуються певні специфічні особливості, що пов’язано з впливом генотипу на прояв тих чи інших фізико-хімічних показників. Використання в якості батьківської форми свиней породи п’єтрен призводить до зниження вмісту внутрішньом’язового жиру, а звідси енергетичної цінності м’яса, а сало має найвищу температуру плавлення, що саме свідчить про його придатність до тривалого зберігання та дещо гірші кулінарні характеристики порівняно з аналогічними продуктами одержаними від великої білої породи та породи ландрас. М'ясо за показником активної кислотності, вологоутримуючої здатності наближається до м’яса з PSE-характеристиками, воно має дещо гірші показники ніжності, є більш блідим за кольором, відзначається підвищеними втратами маси при термічній обробці. Комплексна оцінка за результатами дегустації м’яса та бульйону від групи молодняку, де в якості батьківської форми використано свиней породи п’єтрен також показала найнижчі результати, що узгоджується з більшістю фізико-хімічних показників м’яса свиней даного генотипу, тому з метою одержання м'ясо-сальної продукції підвищеної якості за її інтенсивного промислового виробництва слід надавати перевагу таким батьківським формам у заключних схемах схрещування як ландрас з часткою умовної кровності до 75%. Породу п’єтрен краще попередньо поєднувати з породою дюрок при виробництві термінальних кнурів ½ (п’єтрен + дюрок) з подальшим їх використанням на двохпородних гібридних матках ½ (велика біла + ландрас). |
URI: | http://hdl.handle.net/123456789/2842 |
Appears in Collections: | Гарматюк Катерина Володимирівна |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Assessment of the quality .pdf | 910,84 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.