DSpace logo
Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://lib.osau.edu.ua/jspui/handle/123456789/2392
Назва: РАДІОЛОГІЧНИЙ АНАЛІЗ ПРІСНОВОДНОЇ ТА МОРСЬКОЇ РИБИ
Автори: Півень О.Т., Клімінченко А.В., Коновалова М.О.
Теми: радіологічний аналіз, прісноводна та морська риба
Дата публікації: 2019
Видавництво: Полтавська державна аграрна академія
Бібліографічний опис: Півень О. Т. Радіологічний аналіз прісноводної та морської риби / О.Т. Півень, А.В. Клімінченко, М.О. Коновалова // Сучасні проблеми біобезпеки в Україні: мат-ли ІІ Всеукр. наук.-практ. інтернет-конф. (18-19 квітня 2019 р, м. Полтава). – Полтава, 2019. - С. 62-64.
Короткий огляд (реферат): Риба є цінним продуктом харчування, який містить велику кількість білків, корисних жирних кислот, вітамінів, мікро- та макроелементів. Хімічний склад м'яса риби обумовлює її високу засвоюваність. Користуються попитом як прісноводна, так і морська риба. Але поряд із високою користю риби слід пам'ятати і про можливу шкоду, яку вона може завдати здоров'ю людини. На сучасному етапі вимоги до показників безпечності та якості даної сировини мають підпорядковуватись міжнародним стандартам, враховуючи процес євроінтеграції [4,5]. Значно впливула на екологічний стан нашої держави Аварія на Чорнобильській атомній електростанції. Поряд із цим, постійно іде забруднення екосистем штучними радіонуклідами, які викидаються промисловими виробництвами. Рпба є однією із ланок харчових ланцюгів, шо діють у водних екосистемах. Часто саме риби замикають харчові ланцюги. Як відомо, згідно екологічних законів, накопичення радіонуклідів збільшується по мірі руху у харчових ланцюгах. Із цього випливає, що саме у рибі може накопичуватись найбільша кількість радіонуклідів [б, 7, 9]. Вивченням вмісту ридіонуклідів у різних видів риб на територіях нашої держави, які не відносяться до зони відчуження, займалися ряд вчених [1,2]. Однак, праць щодо вивчення радіонуклідного забруднення риби на території Одещини недостатньо. Беручи до уваги, що питанням безпечності має приділятись велика увага [8], а харчові гідробіонти повинні проходити ретельний ветеринарно-санітарний контроль [3]. було поставлено мету - вивчити вміст радіонуклідів у свіжій морській та прісноводній рибі, яка реалізується на агропродовольчих ринках м. Одеси.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://hdl.handle.net/123456789/2392
Розташовується у зібраннях:Півень Ольга Тарасовна

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Півень О.Т..pdf442,49 kBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.