DSpace logo
Please use this identifier to cite or link to this item: http://lib.osau.edu.ua/jspui/handle/123456789/1987
Title: ЛЕКТИНОВАЯ АКТИВНОСТЬ И ЭКСПРЕССИЯ ГЕНОВ ЛЕКТИНА ПРОРОСТКОВ ПШЕНИЦЫ ПРИ ИНФИЦИРОВАНИИ ГРИБНЫМИ ПАТОГЕНАМИ И ДЕЙСТВИИ САЛИЦИЛОВОЙ КИСЛОТЫ
Other Titles: LECTIN ACTIVITY AND EXPRESSION OF LECTIN GENES OF WHEAT SEEDLINGS AT THE INFECTION OF FUNGI PATHOGENS AND ACTION OF SALICYLIC ACID
ЛЕКТИНОВА АКТИВНІСТЬ ТА ЕКСПРЕСІЯ ГЕНІВ ЛЕКТИНУ ПРОРОСТКІВ ПШЕНИЦІ ПРИ ІНФІКУВАННІ ГРИБНИМИ ПАТОГЕНАМИ ТА ДІЇ САЛІЦИЛОВОЇ КИСЛОТИ
Authors: Молодченкова О.О. , Адамовская В.Г., Досенко В.Е. , Тихонов П.С.
Keywords: Triticum aestivum L., Fusarium graminearum, Alternaria spp., лектиновая активность, лектины, экспрессия генов
Triticum aestivum L., Fusarium graminearum, Alternaria spp., lectin activity, lectins, expression of genes
Triticum aestivum L., Fusarium graminearum, Alternaria spp., лектинова активність, лектини, експресія генів
Issue Date: 2012
Publisher: Харківський національний аграрний університет
Citation: УДК 581.1.036/032 Молодченкова О.О. , Адамовская В.Г., Досенко В.Е. , Тихонов П.С. Лектиновая активность и экспрессия генов лектина проростков пшеницы при инфицировании грибными патогенами и действии салициловой кислоты // Вісник Харківського національного аграрного університету. - Харків, 2012. - Вип. 2 (26). - С. 54-60.
Abstract: Установлены различия уровня лектиновой активности и содержания мРНК лектинов у растений разных по устойчивости к патогенам сортов пшеницы при инфицировании Fusarium graminearum, Alternaria spp. и действии салициловой кислоты. Cделан вывод, что увеличение лектиновой активности и уровня экспрессии генов лектинов является одной из защитных реакций растительного организма пшеницы на действие грибных патогенов и салициловой кислоты, которая имеет свои особенности в зависимости от устойчивости сорта и воздействующего фактора.
Changes of the level of lectins’ activity and mRNA for wheat varieties which differ in resistance to pathogens at the infecting of Fusarium graminearum, Alternaria spp. and at the action of salicylic acid are established. It was conclused, that increase of lectins’ activity and level of expression of lectins’ genes is one of wheat plants defense reaction on the action of fungi pathogens and salicylic acid which has the peculiar features depending of varieties’ resistance and impact factor.
Встановлені відмінності рівня лектинової активності та вмісту мРНК лектинів у різних за стійкістю до патогенів сортів пшениці при інфікуванні Fusarium graminearum, Alternaria spp. і дії саліцилової кислоти. Зроблено висновок, що збільшення лектинової активності та рівня експресії генів лектину є однією із захисних реакцій рослинного організму пшениці на дію грибних патогенів і саліцилової кислоти, яка має свої особливості залежно від стійкості сорту і чинника впливу.
URI: http://hdl.handle.net/123456789/1987
Appears in Collections:Тихонов Павло Сергійович

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2012-1 Тихонов.pdf493,5 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.