DSpace logo
Please use this identifier to cite or link to this item: http://lib.osau.edu.ua/jspui/handle/123456789/1405
Title: ПУТИ ПОВЫШЕНИЯ ПРОДУКТИВНОСТИ СВИНЕЙ
Other Titles: Шляхи підвищення продуктивності свиней
Ways of increase of the productivity of pigs
Authors: Карунский, О.И.
Карунський, О.Й.
Karunskyi, O.
Николенко, И.В.
Ніколенко, І.В.
Nikolenko, I.
Keywords: Свинарство
производительность, премикс, кормление, свиньи, ферментный препарат Лизоцим.
продуктивність, премікс, годівлі, свині, ферментний пре- парат «Лізоцим».
productivity, premix, feeding, pigs, enzyme preparation of "Lisocyme".
Issue Date: 2016
Publisher: МИКОЛАЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
Citation: УДК 636.4.085.27 Карунский О. И. Пути повышения продуктивности свиней / О. И. Карунський, И. В. Николенко // Вісник аграрної науки Причорномор’я: наук.журнал / Миколаївський національний аграрний університет . – 2016. – Вип. 2, Ч.2 – С.60-69.
Abstract: Один из опытов для повышения продуктивности свиней круп- ной белой породы был проведён на предприятии ООО «Авангард-Д» Овидиопольського района Одесской области. Для проведения этого опыта предусматривалось введение в организм животных фер- ментного препарата «Лизоцим». Этот препарат представляет собой кристаллический белый порошок без запаха и со слабым сладким вкусом. Работа проводилась над разными возрастными категориями животных этой породы, чтобы определить действие этого препарата на всех этапах развития свиней.
Один з дослідів для підвищення продуктивності свині великої білої породи був проведений на підприємстві ТОВ «Авангард-Д» Овідіопольського району, Одеської області. Для проведення цього досліду передбачалося введення в ор- ганізм тваринам ферментного препарату «Лізоцим». Цей препарат являє собою кристалічний білий порошок без запаху і зі слабким солодким смаком. Робота проводилася над різними віковими категоріями тварин цієї породи, щоб визна- чити дію цього препарату на всіх етапах розвитку свиней.
Many people know that Ukraine has always been famous as a "breadbasket of Europe" and this directly facilitated the farmers work for animals growing. But with a constant acceleration of new technologies development, a high-level of our land’s fertility becomes not enough that’s why more and more new challenges are put before the scientists. So in order to be competitive not only against neighboring countries but also far abroad. This extremely attentive to details and difficult work must be done to explore all possible means and to improve productivity in animal husbandry. One of the experiments to increase the productivity of pigs of Large White breed were conducted at the enterprise of LLC "Avangard-D" in Ovidiopol Region, Odessa Oblast. To conduct this experiment the enzyme preparation of "Lisocyme" was administered to animals. This preparation is in a form of crystalline white powder, odorless and with a weak sweet taste. Lysozyme monomer exhibits strong antibacterial activity against Gram-positive organisms. This phenomenon has found a practical application in the food processing industry, in medicine and pharmaceutical industry. The use of lysozyme in the food processing industry is connected primarily with its application as a natural preservative. The enzyme is widely used as a preservative for meat, fish and their products, for milk and dairy products, as well as for fruit and vegetables. The pharmaceutical industry uses this enzyme in the manufacture of adjuvant drugs for antibiotics and analgesics in viral and bacterial infections, in the treatment of leukemia and neoplastic diseases. Lysozyme is also used as a diagnostic agent, being an indicator of the occurrence and the progression of pathological changes in humans and animals. The work was done over the different age groups of animals of this breed to determine the effect of this preparation at all stages of pigs development
URI: http://hdl.handle.net/123456789/1405
Appears in Collections:Карунський Олексій Йосипович

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Пути повышения продуктивности свиней.pdf263,77 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.