Please use this identifier to cite or link to this item:
http://lib.osau.edu.ua/jspui/handle/123456789/828
Title: | МЕТОДОЛОГІЧНІ ЗАСАДИ ОЦІНКИ ЕКОНОМІЧНОГО ПОТЕНЦІАЛУ ПІДПРИЄМСТВА |
Other Titles: | МЕТОДОЛОГИЧЕСКИЕ ОСНОВЫ ОЦЕНКИ ЭКОНОМИЧЕСКОГО ПОТЕНЦИАЛА ПРЕДПРИЯТИЯ ASSESSMENT METHODOLOGICAL FRAMEWORK OF AN ENTERPRISE ECONOMIC POTENTIAL ASSESSMENT |
Authors: | Шабатура, Т.С. Shabatura, Т. |
Keywords: | Економіка підприємств економічний потенціал підприємства, конкурентні переваги, ресурсний підхід, вартісний підхід, порівняльний підхід, комплексний підхід. экономический потенциал предприятия, конкурентные преимущества, ресурсный подход, стоимостный подход, сравнительный подход, комплексный подход. economic potential, competitive advantage, resource-based approach, cost approach, the comparative approach, integrated approach. |
Issue Date: | 2014 |
Publisher: | Вісник Чернігівського державного технологічного університету, № 2 (74) |
Citation: | УДК 336.143.01 Шабатура Т.С. Методологічні засади оцінки економічного потенціалу підприємства / Т.С. Шабатура // Вісник Чернігівського державного технологічного університету. – 2014. - № 2 (74). – С. 54-59. |
Abstract: | Досліджено методологічні засади оцінювання економічного потенціалу підприємства з урахуванням розвитку
сучасних ринкових відносин. Поглиблено змістовне наповнення категорії "економічний потенціал підприємства" як
здатності підприємства створювати конкурентні переваги задля максимізації ринкової вартості бізнесу, факторами забезпечення яких є детермінанти ринкового успіху та ключові компетенції. Запропоновано підходити до визначення економічного потенціалу підприємства з позиції симбіозу ресурсного та вартісного підходів. Проведено
систематизацію основних методичних підходів до оцінювання економічного потенціалу підприємств. Исследованы методологические основы оценки экономического потенциала предприятия с учетом развития современных рыночных отношений. Углублено содержательное наполнение категории "экономический потенциал предприятия" как способности предприятия создавать конкурентные преимущества для максимизации рыночной стоимости бизнеса, факторами обеспечения которых выступают детерминанты рыночного успеха и ключевые компетенции. Предложено подходить к определению экономического потенциала предприятия с позиции симбиоза ресурсного и стоимостного подходов. Проведена систематизация основных методических подходов к оценке экономического потенциала предприятий. Investigated methodological framework for the assessment of the economic potential of the enterprise with the development of modern market relations. Indented substantive content of the category of "economic potential" as the ability of the enterprise to create competitive advantages in order to maximize the market value of the business, which are the factors for the determinants of market success and the key competencies. An approach to the definition of the economic potential of the enterprise from the perspective of symbiosis and resource cost approach. The systematization of the main methodological approaches to the assessment of the economic potential of enterprises. |
Description: | Investigated methodological framework for the assessment of the economic potential of the enterprise with the development of modern market relations. Indented substantive content of the category of "economic potential" as the ability of the enterprise to create competitive advantages in order to maximize the market value of the business, which are the factors for the determinants of market success and the key competencies. An approach to the definition of the economic potential of the enterprise from the perspective of symbiosis and resource cost approach. The systematization of the main methodological approaches to the assessment of the economic potential of enterprises. |
URI: | http://hdl.handle.net/123456789/828 |
Appears in Collections: | Шабатура Тетяна Сергіївна |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Tetіana Shabatura.pdf | 168,71 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.