DSpace logo
Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://lib.osau.edu.ua/jspui/handle/123456789/582
Назва: Організаційно-економічні засади підвищення ефективності виробництва в м'ясопродуктовому підкомплексі АПК регіону
Інші назви: Организационно-экономические основы повышения эффективности производства мясопродуктового подкомплекса АПК региона
The organizational - economic bases of the production efficiency increase in the AIC meat - production subcomplex
Автори: Добрянська, Н.А.
Добрянская, Н.А.
Dobryanskaya, N.
Теми: Економіка АПК
м’ясопродуктовий підкомплекс, виробництво та споживання м’яса, ефективність виробництва м’яса, економіко-організаційні засади, інвестиційно-інноваційні технології
мясопродуктовый подкомплекс, производство и потребление мяса, эффективность производства мяса, экономико-организационные основы, инвестиционно-инновационные технологии
meat - production subcomplex, manufacture and consumption of meat per man, production efficiency of meat, economic - organizational bases, investment- innovation technologies
Дата публікації: 2008
Видавництво: Одеський державний аграрний університет
Бібліографічний опис: Добрянська, Н.А.. Організаційно-економічні засади підвищення ефективності виробництва в м'ясопродуктовому підкомплексі АПК регіону : автореф. дис ... канд. екон. наук: 08.00.03 / Н.А. Добрянська . – Миколаїв: Б.в., 2008 . – 20 с.
Короткий огляд (реферат): В роботі розкрито результати теоретичних та практичних досліджень організаційно-економічних засад підвищення ефективності виробництва в м'ясопродуктовому підкомплексі АПК регіону. Досліджено й узагальнено теоретичні основи та основні складові м’ясопродуктового підкомплексу. Розглянуто інвестиційно-інноваційні заходи по підвищенню ефективності виробництва м’яса та його переробки. Проаналізовано світовий досвід міжгалузевих відносин м’ясопродуктового підкомплексу. Здійснено системний аналіз виробництва та споживання м’яса в Одеській області, обґрунтовано методику наукового дослідження, дана оцінка стану економіки м’ясного скотарства та свинарства, їх конкурентоспроможності та критично оцінено стан переробки м’яса та реалізації м’ясопродуктів. За результатами дослідження обґрунтовано доцільність, можливі параметри та функції заготівельно-збутового кооперативу. Розроблено та обґрунтовано модель м'ясопродуктового підкомплексу регіону, внесено пропозиції з підвищення ефективності його виробництва, розроблено економічний механізм виробничих відносин між сільськогосподарськими та переробними підприємствами. Запропоновано напрями підвищення конкурентоспроможності м’ясної продукції на прикладі ПСП “Маяк” Ширяєвського району, СТОВ “ІВА” Роздільнянського району та ТОВ Агрофірма “Маяк” Березівського району Одеської області через реалізацію економіко-математичної моделі оптимального розвитку господарств.
В работе раскрыты результаты теоретических и практических исследований организационно-экономических основ повышения эффективности производства мясопродуктового подкомплекса АПК региона. Осуществлено обобщение научных концепций и систематизировано взгляды ученых экономистов - аграриев относительно сущности и основных составных мясопродуктового подкомплекса. Проанализирован мировой опыт межотраслевых отношений в подкомплексе. Исследовано, что среднегодовое потребление мяса и мясопродуктов на душу населения за год в Украине и Одесской области в 2006 г. составляло соответственно 42 кг и 34,9 кг, что ниже уровня физиологичного прожиточного минимума. Следует отметить, что в 1990 г. по Украине среднегодовое потребление мяса и мясопродуктов на душу населения за год равнялось – 68,2 кг, а в Одесской области – 70,1 кг. Это свидетельствует о сложном положении в потреблении мясопродуктов населением. Предложена формула распределения денежной выручки пропорционально нормативным расходам в конечном продукте. В основу определения нормативных расходов должны быть положены фактические расходы по применяемых технологиях на модельных фермах. Рассмотрены 3 типа возможных модельных предприятий по выращиванию крупного рогатого скота и свиней.
The results of the theoretical and practical researches of the organizational - economic bases of production efficiency increase in AIC meat - production subcomplex has been given in the work. The theoretical bases, the essence and the types of the agroindustrial integration; the essence and the main compounds of the meat - production subcomplex has been investment and generalized. The investment – innovation measures on the increase of meat production efficiency and its processing has been examined. The world experience of the interbranch relations of the meat - production subcomplex has been analyzed. The system analysis of the meat manufacture and consumption in Odessa region has been carried out, the technique of the scientific research has been grounded, the estimation of the condition of the meat cattle breeding economy and pig breeding, their competitiveness has been given, and the condition of meat processing and meat products marketing has been critically evaluated. According to the results of the research the expediency, the possible parameters and the functions of the storage - marketing cooperative has been grounded. The model of the meat - production subcomplex of the region has been worked out and grounded, the propositions about its production efficiency increase has been introduced, the economic mechanism of the industrial relations between agricultural and processing enterprises has been worked out. The directions of the increase of meat production competitiveness on the example of the base enterprises through the realization of the economic - mathematic model of the optimum farm development has been offered.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://hdl.handle.net/123456789/582
Розташовується у зібраннях:*АВТОРЕФЕРАТИ

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Добрянська Н.А...pdf673,12 kBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.