DSpace logo
Please use this identifier to cite or link to this item: http://lib.osau.edu.ua/jspui/handle/123456789/4878
Title: ІННОВАЦІЙНА СИСТЕМА ДЕРЖАВНОГО РЕГУЛЮВАННЯ ПРОЦЕСІВ СОЦІАЛЬНО- ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ АГРОПРОДОВОЛЬЧОЇ СФЕРИ В УМОВАХ УПРАВЛІННЯ ЗМІНАМИ
Other Titles: INNOVATIVE SYSTEM OF STATE REGULATION OF THE PROCESSES OF SOCIO-ECONOMIC DEVELOPMENT OF THE AGRO-FOOD SECTOR IN THE CONDITIONS OF CHANGE MANAGEMENT
Authors: Охріменко І. В., Федірець О. В., Мацієвич Т. О.
Okhrimenko I., Fedirets O., Matsiievych T.
Keywords: інновації, система, державне регулювання, процес, соціально-економічний розвиток, агропродовольча сфера, управління змінами
innovations, system, state regulation, process, socio-economic development, agro-food sector, change management
Issue Date: 2024
Publisher: Інвестиції: практика та досвід
Citation: УДК 332:330.341.1 Охріменко І. В., Федірець О. В., Мацієвич Т. О. Інноваційна система державного регулювання процесів соціально-економічного розвитку агропродовольчої сфери в умовах управління змінами. Інвестиції: практика та досвід. 2024. № 15. С. 27-32.
Abstract: В статті розглянуто інноваційну систему державного регулювання процесів соціально-економічного розвитку агропродовольчої сфери в умовах управління змінами. На соціально-економічний розвиток агропродовольчої сфери вагомий вплив має весь комплекс природних чинників, де ключову роль відіграють земельні ресурси, що має ряд особливостей, в першу чергу що стосується регіональних відмінностей стосовно рівня родючості грунту, їх якість і наявність у них поживних речовин. Все це суттєво впливає на структуру посівних площ сільськогосподарських культур, їх продуктивність, економічні показники господарювання. Крім того сільськогосподарські угіддя відрізняються не лише якістю, а ще й рельєфом місцевості та конфігурацією земельних ділянок, їх меліоративним станом, обсягами тепла, світла та рівнем забезпечення вологою. При зростанні рівня інтеграції вітчизняного агропродовольчої сфери в зовнішньоекономічний простір виникає потреба адаптації й гармонізації національного інституційного механізму до вимог аграрного, митного, тарифного та податкового законодавства Європейського Союзу. Мають бути замінені існуючі форми й методи державного регулювання агропродовольчої сфери як елемента стратегічного механізму соціально-економічного розвитку, який забезпечується завдяки реалізації програм і заходів в межах цілісної системи державного регулювання з творчим використанням кращого світового досвіду й задіянням відповідних механізмів та інструментів у напрямі посилення конкурентних можливостей агропродовольчої сфери народного господарства. В ході аналізу механізму розвитку агропродовольчої сфери виявлено значний недолік нормативного забезпечення, який полягає у інформаційній розпорошеності нормативно-правових актів аграрного законодавства, особливо в тому, що стосується активізації секторального розвитку. Такий стан справ робить доступ до інформації, що міститься в указаних документах, недоступним для підприємців, а аграріїв — необізнаними з майбутніми перебудовами і пасивними учасниками реалізації формальних планів. Тобто невпорядкованість нормативно-правового забезпечення сприяє дисбалансу суб'єктів аграрних відносин в інституційному механізмі розвитку вітчизняної агропродовольчої сфери.
Description: The article examines the innovative system of state regulation of the processes of socio-economic development of the agro-food sector in the conditions of change management. The socio-economic development of the agro-food sector is strongly influenced by the entire complex of natural factors, where land resources play a key role, which has a number of features, primarily regarding regional differences in the level of soil fertility, their quality, and the presence of nutrients in them. All this significantly affects the structure of cultivated areas of agricultural crops, their productivity, economic indicators of management. In addition, agricultural lands differ not only in quality, but also in the relief of the terrain and the configuration of land plots, their meliorational state, the amount of heat, light, and the level of moisture provision. With the growing level of integration of the domestic agro-food sector in the foreign economic space, there is a need to adapt and harmonize the national institutional mechanism to the requirements of the agrarian, customs, tariff and tax legislation of the European Union. The existing forms and methods of state regulation of the agro-food sector should be replaced as an element of the strategic mechanism of socio-economic development, which is ensured through the implementation of programs and measures within the framework of an integral system of state regulation with the creative use of the best world experience and the use of relevant mechanisms and tools in the direction of strengthening competitive opportunities agro-food sector of the national economy. In the course of the analysis of the mechanism of development of the agrifood sphere, a significant lack of regulatory support was revealed, which consists in the information dispersion of normative legal acts of agrarian legislation, especially as regards the activation of sectoral development. This state of affairs makes access to the information contained in the specified documents inaccessible to entrepreneurs, and farmers are unaware of the future restructuring and passive participants in the implementation of formal plans. That is, the irregularity of regulatory and legal support contributes to the imbalance of the subjects of agrarian relations in the institutional mechanism of the development of the domestic agro-food sector.
URI: DOI: 10.32702/2306-6814.2024.15.27
http://lib.osau.edu.ua/jspui/handle/123456789/4878
Appears in Collections:Мацієвич Тетяна Олександрівна

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Мацієвич Т.О..pdf853,47 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.