DSpace logo
Please use this identifier to cite or link to this item: http://lib.osau.edu.ua/jspui/handle/123456789/4602
Title: ОЦІНКА ЖИРНОМОЛОЧНОСТІ КОРІВ РІЗНИХ ГЕНЕТИЧНИХ ГРУП НА ОСНОВІ СИМЕНТАЛЬСЬКОЇ ПОРОДИ
Other Titles: ASSESSMENT MILK YIELD OF COWS OF DIFFERENT GENETIC GROUPS BASED SIMMENTAL BREED
Authors: Ємець З. В., Хруцький С. С., Баско С. А.
Yemets Z.V., Khrucskiy S.S., Basko S.A.
Keywords: симентальська порода, «генетична група», фактори, молоко, жир, удій, корова
Simmental, breed, "genetic group", factors, milk, fat, yield, cow’s
Issue Date: 2017
Publisher: Фактори експериментальної еволюції організмів
Citation: УДК 636.237.21.082.2:637.12.043 Ємець З. В., Хруцький С. С., Баско С. А. Оцінка жирномолочності корів різних генетичних груп на основі симентальської породи. Фактори експериментальної еволюції організмів. 2017. Т. 21. С. 248-251.
Abstract: При реалізації програм якісного удосконалення породи важливо встановити оптимальне співвідношення успадкованості вихідних порід у тварин кінцевих генотипів, яке забезпечить найкраще виявлення та розвиток основних селекційних показників, передбачених цільовими стандартами, а також методи отримання тварин кінцевих генотипів. Без знання кровностей (генетичних груп) немає племінної справи. Дослідження були виконані на матеріалах племінного обліку в агропідприємствах Харківської області, а також у дослідних господарствах Інституту тваринництва НААН України, на коровах різних генетичних груп, створених на основі симентальської породи.
Description: The “genetic group” was used as one of the genetic factors and as a result the genetic and mathematical analysis of fat content on cow’s milk and the output of milk fat depending on the origin of genetic groups simmental breed on the farms, mainly in Kharkiv region have been carried out. Methods. Studies were performed on materials pedigree registered in Kharkiv region agribusinesses and farms in research Institute of Animal NAAN of Ukraine, cows of different genetic groups created on the basis of Simmental. Variability, heritability and repeatability milk yield of cows and out-put of milk fat was determined on the basis of the relevant factors for the methods M.A. Plohinskoho (1969) using a personal computer.
URI: http://lib.osau.edu.ua/jspui/handle/123456789/4602
Appears in Collections:Ємець Зоя Василівна



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.