DSpace logo
Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://lib.osau.edu.ua/jspui/handle/123456789/4564
Назва: Triazoline compounds influence on the meat productivity of turkey carcasses
Інші назви: Вплив триазолінових сполук на м’ясну продуктивність тушок індиків
Автори: Dubin, R., Palii, A., Sharandak, P., Ivleva, O., Todorov, M.
Дубін Р.А., А. П. Палій, Шарандак, Івлева О. В., Тодоров М. І.
Теми: 1,2,4-triazole derivatives; turkeys; weight gain; red blood cells; haemoglobin; leukocytes
похідні 1,2,4-тріазолу; індики; приріст маси; еритроцити; гемоглобін; лейкоцити
Дата публікації: 2023
Видавництво: Scientific Horizons
Бібліографічний опис: UDC: 636.592:661.158 ]366.5 Dubin, R., Palii, A., Sharandak, P., Ivleva, O., Todorov, M. (2023). Triazoline compounds influence on the meat productivity of turkey carcasses. Scientific Horizons, 26(9), 21-34.
Короткий огляд (реферат): The need to find effective means to improve the quality and production of meat products from poultry farming determines the relevance of the study. The introduction of drugs into the diet can increase the safety of livestock and improve the quality characteristics of poultry meat. The research aims to evaluate the impact of new 1,2,4-triazole derivatives on some blood parameters, as well as meat and slaughter qualities of poultry. The study was conducted between 2022 and 2023 at Odesa State Agrarian University. The trial was conducted to study the effect of new triazoline derivatives GKPF-109 at a dose of 0.5 ml/ bird per day on turkey performance and meat quality. The experiment was conducted on Big-6 turkeys aged 1-105 days. The following research methods were used: morphological and biochemical, organoleptic, physicochemical, and statistical. The effects of triazoline derivatives GKPF-109 on organoleptic (appearance, smell, consistency, fat condition, broth quality during meat cooking) and physicochemical studies of turkey meat for microbiological parameters were analysed and investigated following DSTU 3143:2013. The results showed that there was an increase in average daily weight by 13.1%, slaughter yield of gutted carcasses by 12.4%, semi-gutted carcasses by 12.3% and livestock preservation by 4%. An increase in the nutritional value of meat was noted due to an increase in muscle tissue protein by 7.5%, fat by 8.3%, and energy value by 4.8%. The organoleptic, bacteriological, and physicochemical parameters of turkey meat when using triazoline derivatives GKPF-109 in the diet met the requirements of DSTU 3143:2013. It was concluded that the addition of triazoline GKPF-109 derivatives to drinking water enhances haemopoiesis and has anti-inflammatory and hepatoprotective effects. The assessment of the quality of broiler turkey meat and broth at the end of the experiment does not allow to assert a decrease in their aroma and taste, which indicates the absence of a negative effect of triazoline derivatives GKPF-109 and methods of their application on the organoleptic characteristics of meat, which should be considered when keeping turkeys.
Опис: Необхідність пошуку ефективних засобів підвищення якості та збільшення виробництва м’ясної продукції птахівництва зумовлює актуальність дослідження. Введення препаратів до раціону дозволяє підвищити збереженість поголів’я та покращити якісні характеристики м’яса птиці. Мета дослідження – оцінити вплив нових похідних 1,2,4-тріазолу на деякі показники крові, а також м’ясні та забійні якості птиці. Дослідження проводилося у 2022-2023 роках в Одеському державному аграрному університеті. Дослід проводився з метою вивчення впливу нових похідних триазолу GKPF-109 у дозі 0,5 мл/птицю на добу на продуктивність індиків та якість м’яса. Дослід проводили на індичатах кросу Біг-6 віком 1-105 днів. Використовували такі методи дослідження: морфологічні та біохімічні, органолептичні, фізико-хімічні та статистичні. Вплив похідних триазолу GKPF-109 на органолептичні (зовнішній вигляд, запах, консистенція, стан жиру, якість бульйону під час варіння м’яса) та фізико-хімічні дослідження м’яса індиків за мікробіологічними показниками було проаналізовано та досліджено згідно з ДСТУ 3143:2013. Результати показали, що відбулося збільшення середньодобових приростів на 13,1 %, забійного виходу потрошених тушок на 12,4 %, напівпотрошених тушок на 12,3 % та збереженості поголів’я на 4 %. Відмічено підвищення харчової цінності м’яса за рахунок збільшення вмісту білка в м’язовій тканині на 7,5 %, жиру на 8,3 % та енергетичної цінності на 4,8 %. Органолептичні, бактеріологічні та фізико-хімічні показники м’яса індиків за використання в раціоні похідного триазолу GKPF-109 відповідали вимогам ДСТУ 3143:2013. Зроблено висновок, що додавання похідних триазолу GKPF-109 до питної води посилює гемопоез, має протизапальну та гепатопротекторну дію. Оцінка якості м’яса та бульйону індичат-бройлерів наприкінці досліду не дозволяє стверджувати про зниження їх аромату та смаку, що свідчить про відсутність негативного впливу похідних триазолу GKPF-109 та способів їх застосування на органолептичні показники м’яса, що слід враховувати при утриманні індиків.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): DOI: 10.48077/scihor9.2023.21
http://lib.osau.edu.ua/jspui/handle/123456789/4564
Розташовується у зібраннях:Дубін Руслан Анатолійович

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Scientific Horizons_ 2023.pdf882,31 kBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.