DSpace logo
Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://lib.osau.edu.ua/jspui/handle/123456789/4481
Назва: ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ РИНКУ ОЛІЙНО-ЖИРОВОЇ ПРОДУКЦІЇ
Інші назви: PECULIARITIES OF THE FORMATION AND PROSPECTS OF THE DEVELOPMENT OF THE MARKET OF OIL AND FAT PRODUCTS
Автори: Рудік Н. М.
Rudik N.
Теми: ринок, олійно-жирова продукція, олійні культури, олія рослинна, соняшник, соя, ріпак, виробництво
market, oil and fat products, oil-bearing crops, plant oil, sunflower, soybean, rape, production
Дата публікації: 2019
Видавництво: Агросвіт
Бібліографічний опис: УДК 338.4:633.8 Рудік Н. М. Особливості формування та перспективи розвитку ринку олійно-жирової продукції. Агросвіт. 2019. № 24. С. 59-65.
Короткий огляд (реферат): У статті розглянуто умови формування та особливості функціонування ринку олійно-жирової продукції, охарактеризовано сучасний стан виробництва олійно-жирової продукції та відмічено високий експортний потенціал галузі, обумовлений зростанням попиту світового ринку. Подальший розвиток ринку олійно-жирової продукції залежить від обсягів виробництва олійних культур та забезпечення переробних підприємств сировиною. За результатами аналізу сучасного стану ринку встановлено, що формування сировинної бази в основному відбувається за рахунок соняшнику, сої та ріпаку, відмічено необгрунтовано низьку частку інших олійних культур. Проаналізовано обсяги виробництва основних олійних культур в Україні, відмічено їх позитивна динаміка та встановлено, що обсяги виробництва олійних культур переважно зумовлені площею посіву та структурою посівних площ. Встановлено, що в довгостроковому періоді відбувалося збільшення посівних площ соняшнику, ріпаку озимого, сої та зменшення ріпаку ярого. За останні чотири роки відбувалось зменшення посівних площ сої та збільшення ріпаку озимого. Аналіз структури посівних площ олійних культур засвідчив домінування соняшника та формування й розвиток нового сегмента — вирощування та переробки високоолеїнового соняшника.
Опис: The paper looks at the conditions of the formation and the peculiarities of the activities of the market of oil and fat products. It characterizes the current state of manufacturing oil and fat products and highlights high export potential of the industry, caused by an increase in the demand in the world market. Further development of the market of oil and fat products depends on the volumes of production of oil-bearing crops and the supply of processing enterprises with raw materials. Using the results of the analysis of the current state of the market we established that raw materials base is mainly formed at the expense of sunflower, soybean and rape and underlined the unreasonably low share of other oil-bearing crops. The study analyzes the volumes of production of major oil-bearing crops in Ukraine and highlights their positive dynamics. It establishes that the volumes of production of oil-bearing crops are mainly caused by sowing areas and their structure. The paper determines that there was an increase in the sowing areas of sunflower, winter rape and soybean, there was a reduction of the sowing areas of summer rape in a long-term period. Over the past four years there was a reduction in the sowing areas of soybean and an increase in the sowing areas of winter rape. The analysis of the structure of the sowing areas of oil-bearing crops proved the prevalence of sunflower and the formation and development of a new segment — growing and processing high-oleic sunflower.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://lib.osau.edu.ua/jspui/handle/123456789/4481
Розташовується у зібраннях:Рудік Наталя Михайлівна

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
9.pdf576,33 kBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.