DSpace logo
Please use this identifier to cite or link to this item: http://lib.osau.edu.ua/jspui/handle/123456789/4461
Title: ПРОДОВОЛЬЧА БЕЗПЕКА УКРАЇНИ В УМОВАХ ВІЙНИ ТА ПРІОРИТЕТНІ НАПРЯМКИ ВРЕГУЛЮВАННЯ ЇЇ СТАНУ
Other Titles: FOOD SECURITY OF UKRAINE IN THE CONDITIONS OF WAR AND PRIORITY DIRECTIONS FOR REGULATING THE STATE OF FOOD SECURITY
Authors: Шевченко А. А., Петренко О. П., Іванюк Н. С.
Shevchenko A., Petrenko O., Ivaniuk N.
Keywords: національна безпека, продовольча безпека, самозабезпечення, пріоритетні напрямки, аграрний сектор, промисловість
national security, food security, self-sufficiency, priority directions, agricultural sector, industry
Issue Date: 2024
Publisher: Економіка та суспільство
Citation: УДК 338.42 Шевченко А. А., Петренко О. П., Іванюк Н. С. Продовольча безпека України в умовах війни та пріоритетні напрямки врегулювання її стану. Економіка та суспільство. 2024. Вип. 59.
Abstract: У статті досліджено актуальні питання забезпечення продовольчою безпекою України в умовах війни. Розглянуто основні зміни стану продовольчої безпеки та її структури в зв'язку з початком повномасштабного вторгнення. Проаналізовано динаміку основних показників Глобального індексу продовольчої безпеки держави. Виявлено проблеми, що виникають в системі продовольчої безпеки України. За допомогою регіонального аналізу досліджено стан самозабезпечення регіонів продовольством. Установлено низький рівень самозабезпечення продовольством в Луганській, Донецькій, Запорізькій, Київській, Одеській та Львівській областях. Виокремлено наслідки впливу воєнних дій в Україні на продовольчу безпеку держави. Визначені пріоритетні напрямки врегулювання стану продовольчої безпеки країни. Зазначені позитивні результати реалізації пріоритетних напрямків державного врегулювання стану продовольчої безпеки.
Description: The article examines the current issues of ensuring food security of Ukraine in the conditions of war. The main changes in the state of food security and its structure in connection with the beginning of a full-scale invasion are considered. The dynamics of the main indicators of the Global Index of food security of the state were analyzed. As a result, it was found that according to the GFSI indicators, in 2022, Ukraine took 26th place in the rating among European countries and 71st place in the world rating among 113 countries based on the assessment of food security indicators. The problems arising in the food security system of Ukraine were identified: a decrease in the number of manufactured agricultural products and an increase in the cost of such products (production, processing, transportation and storage). With the help of regional analysis, the state of food self-sufficiency of the regions was investigated. A low level of food self-sufficiency was established in the Luhansk, Donetsk, Zaporizhzhia, Kyiv, Odesa and Lviv regions. The consequences of the impact of military actions in Ukraine on the food security of the state are highlighted, namely: disruption of seed companies and harvest due to active hostilities, disruption of logistics and food supply chains, destruction of the infrastructure of the agrarian system and industry, problems in the system of creating added value in agro-food complexes, complications of export and import due to blocking of ports.
URI: DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2024-59-24
http://lib.osau.edu.ua/jspui/handle/123456789/4461
Appears in Collections:Шевченко (Нікіфорчук) Аліса Анатоліївна

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
18.pdf311,62 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.