Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
http://lib.osau.edu.ua/jspui/handle/123456789/4351
Назва: | СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКА КООПЕРАЦІЯ В ПРОЦЕСАХ РОЗВИТКУ ОРГАНІЧНОГО ВИРОБНИЦТВА |
Інші назви: | AGRICULTURAL COOPERATION IN THE DEVELOPMENT PROCESSES OF ORGANIC PRODUCTION |
Автори: | Рудік Н. М. Rudik N. |
Теми: | сільськогосподарська кооперація, органічна продукція, органічне виробництво, розвиток agricultural cooperation, organic products, organic production, development |
Дата публікації: | 2023 |
Видавництво: | Одеський державний аграрний університет |
Бібліографічний опис: | УДК 330.3 Рудік Н. М. Сільськогосподарська кооперація в процесах розвитку органічного виробництва. Economic Bulletin of the Black Sea Littoral. 2023, Issue 4. Р. 98-108. |
Короткий огляд (реферат): | У статті досліджено використання можливостей та переваг кооперативного руху в розвитку органічного аграрного виробництва. Окреслено особливості розвитку органічного аграрного виробництва, сучасний стан і тенденції його розвитку в Україні. Розглянуто міжнародний досвід кооперативного руху в формуванні та розвитку органічного аграрного виробництва. Проаналізовано тенденції світового ринку в аспекті формування попиту та пропозиції на органічну продукцію в короткостроковому та довгостроковому періодах. Досліджено основні фактори зовнішнього і внутрішнього середовища, що формують та обумовлюють можливості сільськогосподарської кооперації та її місце в виробництві органічної продукції в Україні. Виділено переваги сільськогосподарської кооперації в розвитку органічного виробництва в повоєнний період. Відмічено необхідність врахування специфіки сільськогосподарської кооперації як форми господарювання в аспекті поєднання нею соціальної та економічної функцій, а відтак її значення в збереженні та покращенні рівня життя населення сільських територій. Обґрунтовано необхідність розробки програмного забезпечення для полегшення кооператорам контролю за процесом виробництва враховуючи вплив та екологічні наслідки військових дій для земельних та водних ресурсів. Визначено необхідність вдосконалення законодавчо-правової бази регулювання подальшого розвитку органічного виробництва та джерел додаткового часткового фінансування для сільськогосподарських кооперативів. Указано, що подальший розвиток та частка участі сільськогосподарських кооперативів в виробництві органічної продукції в короткостроковій перспективі визначатиметься вдосконаленням законодавчої, організаційно-правової бази формування та розвитку як органічного виробництва так і самих кооперативів шляхом дотримання засадничих принципів кооперації, реалізації механізмів державної підтримки кооперативного руху в розвитку органічного виробництва. |
Опис: | The purpose of the article is to study the possibilities and advantages of the cooperative movement in the development of organic agricultural production.The peculiarities of the development of organic agricultural production, the current state and trends of its development in Ukraine are outlined. The international experience of the cooperative movement in the formation and development of organic agricultural production is considered. The trends of the world market in terms of the formation of demand and supply for organic products in the short-term and long-term periods have been analyzed. The scientific novelty of the article consists in the analysis of factors of the external and internal environment that determine the possibilities of agricultural cooperation and its role in the production of organic products in Ukraine. The advantages of agricultural cooperation in the development of organic production in the post-war period are highlighted. These are defined as: opportunities for increasing the production and sales capacity of small-scale producers, new channels for the sale of agricultural products by small business entities, increasing their competitiveness, solving socio-economic problems of the development of rural areas, the possibility of infrastructure development, the impact on the price of sales and product quality. |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | http://lib.osau.edu.ua/jspui/handle/123456789/4351 |
Розташовується у зібраннях: | Рудік Наталя Михайлівна |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
8.pdf | 391,97 kB | Adobe PDF | Переглянути/відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.