DSpace logo
Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://lib.osau.edu.ua/jspui/handle/123456789/4138
Назва: CONTENT OF BIOLOGICALLY ACTIVE COMPOUNDS IN FRUITS OF CAPSICUM ANNUUM L
Інші назви: ВМІСТ БІОЛОГІЧНО АКТИВНИХ СПОЛУК У ПЛОДАХ CAPSICUM ANNUUM L
Автори: Boyko Yu., Boyko I.
Бойко Ю.О., Бойко І.А.
Теми: capsaicinoids, carotenoids, Capsicum annuum L., anti-inflammatory
капсаіциноїди, каротиноїди, Capsicum annuum L., протизапальний
Дата публікації: 2023
Видавництво: Одеський державний аграрний університет
Бібліографічний опис: UDC 615.332:582.951.4 Boyko Yu., Boyko I. Content of biologically active compounds in fruits of Capsicum annuum L. Аgrarian Bulletin Black Sea Littoral. 2023, Issue 108. Р. 69-74.
Короткий огляд (реферат): The study of the chemical composition of natural raw materials allows not only to obtain data on the peculiarities of its structure and organization, but also to find new chemical compounds with useful qualities. The search for new biologically active compounds that can be used in pharmacology and pharmacy, food chemistry, and experimental research in various areas is particularly effective. The aim of the work was to determine the quantitative content of capsaicinoids and carotenoids in the fruits of Capsicum annuum L. Ripe fruits of Capsicum annuum L. varieties Ukrainian bitter, Kharkiv bitter, Astrakhansky, Kharuz were selected for the study. The fruits were dried to a constant weight. The study of the content of capsaicinoids was carried out with their preliminary separation using thin-layer chromatography, after which the optical density was measured by the photocalorimetric method. To study the content of carotenoids, they were pre-cleaned from other extractive substances, after which the optical density was measured by the photocalorimetric method. It was established that the fruits of all studied varieties meet the state standard for the content of capsaicinoids. The predominant capsaicinoid was capsaicin (60-80%). The content of dihydrocapsaicin ranged from 15 to 30%. The total content of carotenoids for most varieties exceeded 2 mg / 1 g of fruit pulp. The predominant fraction was red (60-70%). The fruits of all studied varieties of Capsicum annuum L. can be used as plant raw materials for the further production of pharmaceutical preparations.
Опис: Дослідження хімічного складу природньої сировини дозволяє не тільки отримати дані щодо особливостей її структури та організації, але й дозволяє знайти нові хімічні сполуки з корисними якостями. Особливо ефективним є пошук нових біологічно активних сполук, що можуть бути застосовані у фармакології та фармації, харчової хімії, експериментальних дослідженнях різного напряму. Метою роботи було визначення кількісного вмісту капсаіциноїдів та каратиноїдів у плодах Capsicum annuum L. Для дослідження були відібрані стиглі плоди Capsicum annuum L. сортів Український гіркий, Харківський гіркий, Астраханський, Харуз. Плоди висушивались до постійної ваги. Дослідження вмісту капсаіциноїдів проводили з попереднім їх розділенням за допомогою тонкошарової хроматографії, після чого вимірювали оптичну щільність фотокалориметричним методом. Для дослідження вмісту каротиноїдів проводили їх попереднє очищення від інших екстрактивних речовин після чого проводили вимірювання оптичної щільності фотокалориметричним методом. Було встановлено, що плоди усіх досліджуваних сортів відповідають державному стандарту щодо вмісту капсаіциноїдів. Переважним капсаіциноїдом був капсаіцин (60-80 %). Вміст дигідрокапсаіцину коливався від 15 до 30 %. Загальний вміст каротиноїдів для більшості сортів перевищував 2 мг / 1 г плодової м’якоті. Переважаючою фракцією була червона (60-70 %). Плоди усіх досліджених сортів Capsicum annuum L. можуть бути використані у якості рослинної сировини для подальшого виготовлення фармацевтичних препаратів.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): DOI 10.37000/abbsl.2023.108.09
http://lib.osau.edu.ua/jspui/handle/123456789/4138
Розташовується у зібраннях:Бойко Юрій Олександрович

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
7.pdf810,61 kBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.