DSpace logo
Please use this identifier to cite or link to this item: http://lib.osau.edu.ua/jspui/handle/123456789/3625
Title: ANALYSIS OF FACTORS OF INFLUENCE ON THE QUALITY OF COMPOUND FEED DURING ITS STORAGE
Other Titles: АНАЛІЗ ФАКТОРІВ ВПЛИВУ НА ЯКІСТЬ КОМБІКОРМУ ПРИ ЙОГО ЗБЕРІГАННІ
Authors: Dudarev І., Uminsky S., Yakovenko А., Makarchuk V., Korolkova M.
Дударев І., Уминський С., Яковенко А., Макарчук В., Королькова М.
Keywords: compound feed, quality, structure, storage, duty cycle
комбікорм, якість, структура, зберігання, шпаруватість
Issue Date: 2022
Publisher: Одеський державний аграрний університет
Citation: Dudarev І., Uminsky S., Yakovenko А., Makarchuk V., Korolkova M. Analysis of factors of influence on the quality of compound feed during its storage. Аgrarian Bulletin of the Black Sea Littoral. 2022, Issue 102-103. 26-28.
Abstract: Ensuring the most effective use of compound feed when feeding animals depends on the level of balance of nutrients in the composition of the manufactured feed and the conditions for its storage. Solving this problem is an urgent problem for both modern feed manufacturers and consumers of such products. The increase in the various prescription components of compound feed, taking into account the age of animals and their industrial purpose and the growth of requirements for their quality, necessitate not only the manufacture of a homogeneous mixture, but also determine the requirements for the conditions of their storage period without compromising quality. The homogeneity of the manufactured feed and the action of external factors have a significant impact on their feed quality, as well as changes in the structure of vitamins, micro and macro elements contained in the feed. It should be noted that the change in the quality of the compound feed occurs along the line of the physical characteristics of the compound feed, i.e. its density, granulometric composition, bulk density, as well as the duration of storage of mixed fodders, is significantly influenced by the index of the frequency of air exchange in the space between particles and others. The off-duty ratio during storage of mixed fodder with the introduction of active ventilation of bulk components has a significant impact on the process of intensive evaporation of moisture I B into the environment and it is characterized by an indicator of the active moisture transfer surface Fm2, taking into account the difference in saturated water vapor pressure. During the storage of compound feed, accumulation of water is observed due to the sorption of water from water vapor in the air. Understanding the factors that determine the change in the quality of compound feed during its storage is an important element in the manufacture and use of compound feed.
Від рівня балансу корисних речовин у складі виготовлених комбікормів та належних умов його зберігання залежить забезпечення максимально ефективного використання комбікорму при годівлі тварин. Вирішення такого завдання є актуальною проблемою як для сучасних виробників кормів, так і для споживачів такої продукції. Збільшення різних рецептурних складових комбікормів, з врахуванням віку тварин і їх промислового призначення та зростання вимог до їх якості викликають необхідність не тільки виготовлення однорідної суміші, але й обумовлюють вимоги щодо умов періоду їх зберігання без погіршення якості. Однорідність виготовлених комбікормів та дія зовнішніх факторів здійснюють істотний вплив на їх кормову якість, а також на зміни структури вітамінів, мікро та макро елементів які містяться у комбікормах. Слід зазначити, що зміна якості комбікорму відбувається за рядком фізичних характеристик комбікорму, тобто його щільності, гранулометричного складу, об'ємної маси, також на тривалість зберігання комбікормів значний вплив робить показник кратності повітрообміну в просторі між частками та інших. Показники шпаруватості під час зберігання комбікормів з впровадженням активного вентилювання сипких компонентів здійснює істотний вплив на процес інтенсивного випаровування вологи I B, у довкілля і воно характеризується показником активної поверхні вологовіддачі Fм2 з врахуванням різниці в тиску насиченої водяної пари. В процесі зберігання комбікорму спостерігається накопичування вологи за рахунок сорбції вологи з парів води у повітрі. Розуміння факторів обумовлюючих зміну якості комбікормів при його зберіганні є важливим елементом виготовлення та використання комбікормів.
URI: http://hdl.handle.net/123456789/3625
Appears in Collections:Дударев Ігор Іванович

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
7.pdf1,86 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.