DSpace logo
Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://lib.osau.edu.ua/jspui/handle/123456789/3517
Назва: ПЕГЕЛЮВАННЯ АНТИБІОТИКА ЕНРОФЛОКСАЦИНУ ТА ЙОГО ВПЛИВ НА АКТИВНІСТЬ ІНДИКАТОРНИХ ЕНЗИМІВ І СТРУКТУРУ ПЕЧІНКИ
Автори: Зеленіна О. М.
Теми: щури, антибіотик енрофлоксацин, поліетиленгліколь (ПЕГ-400), АсАТ, АлАТ, ГГТП, ЛФ, структура печінки
Дата публікації: 2021
Видавництво: Одеський державний аграрний університет
Бібліографічний опис: УДК 636.09:615.33:612.015.1+612.35(043.2) Зеленіна О. М. Пегелювання антибіотика енрофлоксацину та його вплив на активність індикаторних ензимів і структуру печінки / О. М. Зеленіна // Актуальні аспекти розвитку науки і освіти: тези доп. І Міжнар. наук.-практ. конф. НПП та молодих науковців (м. Одеса, 13-14 квітня 2021 р.) / ОДАУ. - С. 31-34.
Короткий огляд (реферат): Впровадження у виробництво антибіотиків з цільовою доставкою в уражені тканини та клітини-мішені має актуальне значення для підвищення ефективності лікування людей та тварин. Для створення нових сполук антибіотиків перспективним є використання поліетиленгліколю (ПЕГ), як носія діючої речовини (пегелювання). Метою нашої роботи було провести пегелювання антибіотика енрофлоксацину і вивчити рівень гепатотоксичності при внутрішньом’язовому застосуванні лабораторним щурам пегельованого антибіотика енрофлоксацину, а також за окремого введення субстанції антибіотика енрофлоксацину і полімеру ПЕГ-400. Пегелювання проводили шляхом приєднання до кінців поліоксиетиленових гідрофільних закінчень ПЕГ-400 карбоксильних закінчень енрофлоксацину. Результати досліджень свідчать про те, що внутрішньом’язові ін’єкції пегельованого антибіотика енрофлоксацину щурам не впливають негативно на структури клітин печінки. Незначні структурні зміни в гепатоцитах, а також зростання активності ензимів відновлюються протягом перших семи днів після введення препарату. Введення тваринам субстанції традиційного антибіотика енрофлоксацину вело до зростання активності індикаторних ензимів (АсАТ, АлАТ, ГГТП, ЛФ) і спричиняло гістологічні зміни у клітинах печінки. Зниження активності ензимів і відновлення структури гепатоцитів наставало протягом 14-21 дня після останнього внутрішньом’язового введення субстанції антибіотика енрофлоксацину.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://hdl.handle.net/123456789/3517
Розташовується у зібраннях:Зеленіна Оксана Михайлівна

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Зеленіна О..pdf887,1 kBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.