DSpace logo
Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://lib.osau.edu.ua/jspui/handle/123456789/3488
Назва: Моніторинг відповідності якості та безпечності соняшникового меду вимогам національного стандарту
Інші назви: Monitoring of compliance of quality and safety of sunflower honey with the requirements of the national standard
Автори: Скрипка Г.А., Хімич М.С.,Салата В.З., Найдіч О.В., Горобей О.М., МатвіїшинТ.С.
Skrypka, H. A., Khimych, М. S.,Salata V. Z, Naidich, О. V., Gorobei, O. M.,Matviishyn T. S.
Теми: ветеринарно-санітарне інспектування, мед, якість, безпечність
veterinary and sanitary inspection, honey, quality, safety
Дата публікації: 2021
Видавництво: ЛНУВМБ імені С.З. Ґжицького
Бібліографічний опис: УДК 636.09:614.3 Skrypka, H. A., Khimych, М. S., Salata, V. Z., Naidich, О. V., Gorobei, O. M., & Matviishyn, T. S. (2021). Monitoring of compliance of quality and safety of sunflower honey with the requirements of the national standard. Scientific Messenger of Lviv National University of Veterinary Medicine and Biotechnologies. Series: Veterinary sciences, 23(103), 162–167.
Короткий огляд (реферат): Мед натуральний є одним з унікальних видобутків бджільництва. Це не тільки солодка добавка до раціону, а й цінний продукт, що містить багато важливих речовин, зокрема вітамінів, мікро-макроелементів, ферментів, незамінних амінокислот та ін., які повинні бути в харчовому раціоні кожної людини. Саме тому на сьогодні мед є одним з продуктів, який займає не останнє місце серед товарообігу. Це стосується не тільки ринків, а й торговельної мережі магазинів та супермаркетів. В останні роки у торговельній мережі з’явилося багато виробників, які скуповують мед на пасіках, купажуть його, фасують та реалізують. Такий мед потребує ретельного ветеринарного контролю щодо якості та безпечності, адже він є одним з харчових продуктів, який доволі часто піддається фальсифікації, а споживачу майже неможливо самостійно відрізнити якісний продукт від підробки. Тому метою нашого дослідження було проаналізувати відповідність показників якості та безпечності меду натурального різних виробників, який реалізується у торгівельній мережі міста щодо відповідності до ДСТУ 4497:2005 “Мед натуральний. Загальні технічні умови”. Матеріалом наших досліджень були зразки соняшникового меду кількох вітчизняних виробників, відібрані у торговій мережі. Дослідження проводили на базі багатопрофільної лабораторії факультету ветеринарної медицини Одеського державного аграрного університету та лабораторії кафедри ветеринарно-санітарного інспектування Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького. Відбір проб, органолептичний та фізико-хімічний аналіз меду натурального, а також визначення радіологічних показників проводили згідно з ДСТУ 4497:2005. За результатами аналізу маркування встановлено, що на пакуванні всіх досліджених виробів зазначено основну виробничу і споживчу інформацію відповідно до ст. 6 Закону України “Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів”. Але на етикетках всіх дослідних зразків відсутня окрема інформація, передбачена вимогами ДСТУ 4497:2005 щодо маркування, а саме: на етикетках зразків №№ 1 і 3 не зазначено ґатунку меду, вмісту вітамінів і температури зберігання меду, а термін придатності вказано від дати фасування, а не дня виготовлення; на етикетці зразка № 2 – не позначено дату фасування. Дослідження органолептичних, фізико-хімічних і радіологічних показників зразків соняшникового меду демонструє їх відповідність вимогам, регламентованих ДСТУ 4497:2005 “Мед натуральний. Загальні технічні умови”.
Honey natural is one of unique booties of beekeeping. It is not only sweet addition to the ration but also valuable product that contains many important substances, in particular vitamins, micro-macronutrients, enzymes, irreplaceable amino acids and other, that must be in the food ration of everybody. For this reason for today honey is one of products, that occupies the not last place among commodity turnover. It touches not only markets but also trade network of shops and supermarkets. In recent year many producers that buy up honey on apiaries appeared in a trade network, buying honey in apiaries, package and will realize. Such honey needs careful veterinary control in relation to quality and unconcern, in fact he is one of food products, that sufficiently often yields to falsification, and to the consumer, it is almost impossible, independently to distinguish a quality product from an imitation. Therefore the aim of our research was to analyse accordance of indexes of quality and unconcern of honey natural of different producers, that will be realized in the trade network of city in relation to accordance to DSTU 4497:2005 “Natural honey. Specification”. The material of our research was samples of sunflower honey from several domestic producers, selected in the trade network. The research was conducted on the basis of Multidisciplinary Laboratory of Veterinary Medicine (Faculty of Veterinary Medicine and Biotecnologies of Odessa State Agrarian University) and on the basis of the laboratory of Department of Veterinary-Sanitary Inspection (Stepan Gzhytskyi National University of Veterinary Medicine and Biotechnologies, Lviv). Sampling, organoleptic and physicochemical analysis of natural honey, as well as determination of radiological parameters were performed in accordance with DSTU 4497:2005. According to the results of the analysis of the labeling, it is established that the packaging of all investigated products contains the basic production and consumer information in accordance with Article 6 of the Law of Ukraine “On information for consumers about food”. However, the labels of all test samples do not contain separate information provided by the requirements of DSTU 4497:2005 on labeling, namely: the labels of samples №№ 1 and 3 do not indicate the grade of honey, vitamin content and storage temperature of honey, and the expiration date from the date of packaging, not the day of manufacture; on the label of the sample № 2 – the date of packing is not indicated. The study of organoleptic, physicochemical and radiological parameters of sunflower honey samples demonstrates their compliance with the requirements of the regulated DSTU 4497:2005 “Natural honey. Specification”.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://hdl.handle.net/123456789/3488
Розташовується у зібраннях:Скрипка Галина Андріївна

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Монiторинг_вiдповiдностi_якостi.pdf473,25 kBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.