Please use this identifier to cite or link to this item:
http://lib.osau.edu.ua/jspui/handle/123456789/3376
Title: | ПРОТИЗАПАЛЬНА АКТИВНІСТЬ ПОХІДНИХ ВАНІЛІНУ В УМОВАХ КОЛАГЕН-ІНДУКОВАНОГО ЗАПАЛЕННЯ |
Authors: | Бойко Ю. О., Бойко І. А. |
Keywords: | протизапальна активність, похідні ваніліну, колаген-індуковане запалення |
Issue Date: | 2019 |
Publisher: | Тернопільський державний медичний університет |
Citation: | Бойко Ю. О. Протизапальна активність похідних ваніліну в умовах колаген-індукованого запалення / Ю.О. Бойко, І. А. Бойко // Хімія природних сполук: матер. V Всеукр. наук.-практ. конф. (м. Тернопіль, 30-31 травня 2019 р.) / Тернопільський державний медичний університет. – Тернопіль, 2019. – С. 75-76. |
Abstract: | Капсаіциноїди - група рослинних алкалоїдів, які за хімічною структурою та шляхами біосинтезу є похідними ваніліну. Різноманіття фармакологічних та біологічних властивостей капсаіциноїдів, здатність активувати рецептори транзієнтного потенціалу типу 1 ванілоїдної родини (TRPV1) привертає до них ретельну увагу дослідників. В плодах культурних та диких видів гіркого перцю (рід Capsicum) вміщується велика кількість капсаіцину та його похідних – дигідрокапсаіцину, нордигідроркапсаіцину, гомокапсаіцину та інших. Вказані сполуки вивчаються з кінця 70-х років минулого століття, тому їх біохімічні, фармацевтичні, лікувальні якості добре описані у науковій літературі. У той же час, дослідженням фармако-терапевтичних властивостей ваніліну та його найбільш простих похідних (ваніліновій кислоті, ваніліновому оксиму та ваніліновому спирту), що є родоначальниками для усіх капсаіциноїдів приділяється значно менше уваги. Саме тому ціллю цієї роботи було дослідження протизапальних властивостей ваніліну та його похідних в умовах колаген-індукованого запального процесу. |
URI: | http://hdl.handle.net/123456789/3376 |
Appears in Collections: | Бойко Юрій Олександрович |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Boyko (2).pdf | 1,25 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.