DSpace logo
Please use this identifier to cite or link to this item: http://lib.osau.edu.ua/jspui/handle/123456789/3247
Title: ВЛИЯНИЕ СКАРМЛИВАНИЯ ЭКСТРУДИРОВАННОЙ ПЕЛЮШКИ НА ПОКАЗАТЕЛИ РУБЦОВОГО ПИЩЕВАРЕНИЯ МОЛОДНЯКА КРУПНОГО РОГАТОГО СКОТА
Other Titles: EFFECT OF EXTRUDED PELLET GRAIN ON RUMEN DIGESTION OF YOUNG CATTLE
Authors: Кот А.Н., Цай В.П., Букас В.В., Сучкова И.В., Куртина А.Н.. Трокоз В.А., Карповский В.И., Стояновский В.Т.. Брошков М.М., Яночкин И.В.
Кот A.N., Tsai V.P., Bukas V.V., Suchkova І.V., Kurtina V.N.,Trokoz V.A., Karpovskiy V.I., Stoyanovsky V.T., Broshkov M.M., Yanochkin I.V.
Keywords: экструдирование, рационы, молодняк крупного рогатого скота, концентрированные корма
extruding, diets, young cattle, concentrated feed
Issue Date: 2018
Publisher: Зоотехническая наука Беларуси
Citation: УДК 636.2.084:[633.35]:612.414.1 Влияние скармливания экструдированной пелюшки на показатели рубцового пищеварения молодняка крупного рогатого скота / А.Н. Кот, В.П. Цай, В.В. Букас, И.В. Сучкова, А.Н. Куртина. В.А. Трокоз, В.И. Карповский, В.Т. Стояновский. М.М. Брошков, И.В. Яночкин // Зоотехническая наука Беларуси. – 2018. – Т. 53, Ч.2 . – С. 50-57.
Abstract: Установлено, что в рубцовой жидкости бычков в возрасте 3-6 месяцев, получавших экструдированное зерно, отмечается повышение численности инфузорий на 3,3 %. Также установлена тенденция снижения содержания уровня аммиака на 4,2 %. Замена в рационах молодняка крупного рогатого скота молотого зерна пелюшки экструдированным способствовала повышению среднесуточных приростов живой массы на 4,1 % и снижению затрат кормов и протеина на единицу продукции на 2,8 и на 2,6 % соответственно.
It was determined that rumen fluid of steers at the age of 3-6 months fed with extruded grains contained 3.3 % increased number of infusoria. A tendency of ammonia level reduction by 4.2 % was also determined. Replacement of ground pellet grain with extruded one in diets for young cattle contributed to increase in the average daily weight gain by 4.1 % and decrease in cost of feed and protein per unit of produce by 2.8 and 2.6 %, respectively.
URI: http://hdl.handle.net/123456789/3247
Appears in Collections:Брошков Михайло Михайлович

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
5.pdf1,37 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.