DSpace logo
Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://lib.osau.edu.ua/jspui/handle/123456789/3025
Назва: АДАПТИВНІ ВЛАСТИВОСТІ СОРТІВ ТА ІНБРЕДНИХ ЛІНІЙ ГОРОХУ ЗА ПОСУШЛИВИХ УМОВ
Автори: Січкар В.І., Кривенко А. І., Соломонов Р.В.
Теми: адаптивні властивості, сорти гороху, інбредні лінії, посушливі умови
Дата публікації: 2020
Видавництво: Уманський національний університет садівництва
Бібліографічний опис: Січкар В.І. Адаптивні властивості сортів та інбредних ліній гороху за посушливих умов / В.І. Січкар , А. І. Кривенко, Р.В. Соломонов // Селекційно-генетична наука і освіта (Парієві читання): мат-ли ІХ Міжнар. наук.конф. (19 березня 2020 р.) / Уманський національний університет садівництва. - Умань, 2020. – С.193-199.
Короткий огляд (реферат): Горох належить до найбільш розповсюджених високобілкових культур світу. Його насіння містить 24–26 % високоякісного білка, який є найважливішим компонентом при виготовленні комбікормів для сільськогосподарських тварин і птиці. Він також є цінною сировиною для одержання харчових продуктів, які відзначаються дієтичними властивостями. Відомо, що в Україні має, місце суттєвий дефіцит як кормового, так і харчового білка. Це негативно впливає на здоров’я та працездатність людей, сприяє неповноцінному розвитку дітей. Для більшості верст населення нашої країни притаманний вуглеводний тип харчування (хліб, картопля), за якого хоч і поступає в організм достатня кількість калорій, але одночасно існує й білковий дефіцит. Його можливо ліквідувати за рахунок продуктів тваринного походження (м’ясо, молоко, яйця), але вони є досить дорогими. Другим джерелом, за рахунок якого існує можливість суттєвого зменшення білкової недостачі, є насіння бобових культур, яке за хімічним складом близьке до м’ясо-молочних продуктів, але в декілька разів дешевше. Харчова цінність гороху полягає не тільки у високому вмісті білка в ньому, але й у досить багатому амінокислотному складі. Відомо, що білок зернових культур (пшениці, ячменю, кукурудзи) досить бідний на такі незамінні амінокислоти як лізин, триптофан, треонін. Крім білка, в насінні гороху міститься значна кількість мінорних компонентів (вітаміни, ферменти, поліфенольні сполуки, мікроелементи), які здійснюють благотворний вплив на здоров’я людей. Особлива цінність виготовлених із насіння зернобобових культур харчових продуктів полягає в їх профілактичній дії проти таких хвороб сучасності як серцево-судинні, онкологічні, а також ожиріння, остеопороз, цукровий діабет. За їх щоденного споживання суттєво зростають загальні адаптивні властивості організму.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://hdl.handle.net/123456789/3025
Розташовується у зібраннях:Кривенко Анна Іванівна

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
1.pdf1,21 MBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.