Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
http://lib.osau.edu.ua/jspui/handle/123456789/3025
Повний запис метаданих
Поле DC | Значення | Мова |
---|---|---|
dc.contributor.author | Січкар В.І., Кривенко А. І., Соломонов Р.В. | - |
dc.date.accessioned | 2021-05-31T09:41:47Z | - |
dc.date.available | 2021-05-31T09:41:47Z | - |
dc.date.issued | 2020 | - |
dc.identifier.citation | Січкар В.І. Адаптивні властивості сортів та інбредних ліній гороху за посушливих умов / В.І. Січкар , А. І. Кривенко, Р.В. Соломонов // Селекційно-генетична наука і освіта (Парієві читання): мат-ли ІХ Міжнар. наук.конф. (19 березня 2020 р.) / Уманський національний університет садівництва. - Умань, 2020. – С.193-199. | ru |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/123456789/3025 | - |
dc.description.abstract | Горох належить до найбільш розповсюджених високобілкових культур світу. Його насіння містить 24–26 % високоякісного білка, який є найважливішим компонентом при виготовленні комбікормів для сільськогосподарських тварин і птиці. Він також є цінною сировиною для одержання харчових продуктів, які відзначаються дієтичними властивостями. Відомо, що в Україні має, місце суттєвий дефіцит як кормового, так і харчового білка. Це негативно впливає на здоров’я та працездатність людей, сприяє неповноцінному розвитку дітей. Для більшості верст населення нашої країни притаманний вуглеводний тип харчування (хліб, картопля), за якого хоч і поступає в організм достатня кількість калорій, але одночасно існує й білковий дефіцит. Його можливо ліквідувати за рахунок продуктів тваринного походження (м’ясо, молоко, яйця), але вони є досить дорогими. Другим джерелом, за рахунок якого існує можливість суттєвого зменшення білкової недостачі, є насіння бобових культур, яке за хімічним складом близьке до м’ясо-молочних продуктів, але в декілька разів дешевше. Харчова цінність гороху полягає не тільки у високому вмісті білка в ньому, але й у досить багатому амінокислотному складі. Відомо, що білок зернових культур (пшениці, ячменю, кукурудзи) досить бідний на такі незамінні амінокислоти як лізин, триптофан, треонін. Крім білка, в насінні гороху міститься значна кількість мінорних компонентів (вітаміни, ферменти, поліфенольні сполуки, мікроелементи), які здійснюють благотворний вплив на здоров’я людей. Особлива цінність виготовлених із насіння зернобобових культур харчових продуктів полягає в їх профілактичній дії проти таких хвороб сучасності як серцево-судинні, онкологічні, а також ожиріння, остеопороз, цукровий діабет. За їх щоденного споживання суттєво зростають загальні адаптивні властивості організму. | ru |
dc.language.iso | uk | ru |
dc.publisher | Уманський національний університет садівництва | ru |
dc.subject | адаптивні властивості, сорти гороху, інбредні лінії, посушливі умови | ru |
dc.title | АДАПТИВНІ ВЛАСТИВОСТІ СОРТІВ ТА ІНБРЕДНИХ ЛІНІЙ ГОРОХУ ЗА ПОСУШЛИВИХ УМОВ | ru |
dc.type | Article | ru |
Розташовується у зібраннях: | Кривенко Анна Іванівна |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
1.pdf | 1,21 MB | Adobe PDF | Переглянути/відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.