DSpace logo
Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://lib.osau.edu.ua/jspui/handle/123456789/3025
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorСічкар В.І., Кривенко А. І., Соломонов Р.В.-
dc.date.accessioned2021-05-31T09:41:47Z-
dc.date.available2021-05-31T09:41:47Z-
dc.date.issued2020-
dc.identifier.citationСічкар В.І. Адаптивні властивості сортів та інбредних ліній гороху за посушливих умов / В.І. Січкар , А. І. Кривенко, Р.В. Соломонов // Селекційно-генетична наука і освіта (Парієві читання): мат-ли ІХ Міжнар. наук.конф. (19 березня 2020 р.) / Уманський національний університет садівництва. - Умань, 2020. – С.193-199.ru
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/123456789/3025-
dc.description.abstractГорох належить до найбільш розповсюджених високобілкових культур світу. Його насіння містить 24–26 % високоякісного білка, який є найважливішим компонентом при виготовленні комбікормів для сільськогосподарських тварин і птиці. Він також є цінною сировиною для одержання харчових продуктів, які відзначаються дієтичними властивостями. Відомо, що в Україні має, місце суттєвий дефіцит як кормового, так і харчового білка. Це негативно впливає на здоров’я та працездатність людей, сприяє неповноцінному розвитку дітей. Для більшості верст населення нашої країни притаманний вуглеводний тип харчування (хліб, картопля), за якого хоч і поступає в організм достатня кількість калорій, але одночасно існує й білковий дефіцит. Його можливо ліквідувати за рахунок продуктів тваринного походження (м’ясо, молоко, яйця), але вони є досить дорогими. Другим джерелом, за рахунок якого існує можливість суттєвого зменшення білкової недостачі, є насіння бобових культур, яке за хімічним складом близьке до м’ясо-молочних продуктів, але в декілька разів дешевше. Харчова цінність гороху полягає не тільки у високому вмісті білка в ньому, але й у досить багатому амінокислотному складі. Відомо, що білок зернових культур (пшениці, ячменю, кукурудзи) досить бідний на такі незамінні амінокислоти як лізин, триптофан, треонін. Крім білка, в насінні гороху міститься значна кількість мінорних компонентів (вітаміни, ферменти, поліфенольні сполуки, мікроелементи), які здійснюють благотворний вплив на здоров’я людей. Особлива цінність виготовлених із насіння зернобобових культур харчових продуктів полягає в їх профілактичній дії проти таких хвороб сучасності як серцево-судинні, онкологічні, а також ожиріння, остеопороз, цукровий діабет. За їх щоденного споживання суттєво зростають загальні адаптивні властивості організму.ru
dc.language.isoukru
dc.publisherУманський національний університет садівництваru
dc.subjectадаптивні властивості, сорти гороху, інбредні лінії, посушливі умовиru
dc.titleАДАПТИВНІ ВЛАСТИВОСТІ СОРТІВ ТА ІНБРЕДНИХ ЛІНІЙ ГОРОХУ ЗА ПОСУШЛИВИХ УМОВru
dc.typeArticleru
Розташовується у зібраннях:Кривенко Анна Іванівна

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
1.pdf1,21 MBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.