Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
http://lib.osau.edu.ua/jspui/handle/123456789/3014
Назва: | ДЕРЖАВНА ПІДТРИМКА АГРОПРОДОВОЛЬЧИХ ПІДПРИЄМСТВ УКРАЇНИ |
Інші назви: | STATE SUPPORT OF AGROINDUSTRIAL ENTERPRISES OF UKRAINE |
Автори: | Шабатура Т. С., Галицький О.М. Shabatura T., Halytskyi O. |
Теми: | державна підтримка агропродовольчої сфери; аграрний сектор; агропродовольчі підприємства; страхування дотації; кредитування state support of agro-food sphere; agrarian sector; agro-food enterprises; grant insurance; lending |
Дата публікації: | 2019 |
Видавництво: | Інститут законодавства Верховної Ради України |
Бібліографічний опис: | УДК 339.5 Шабатура Т. С. Державна підтримка агропродовольчих підприємств України / Т. С. Шабатура, О.М. Галицький // Наукові записки Інституту законодавства Верховної Ради України. – 2019. - №2. – С. 135-143. |
Короткий огляд (реферат): | Метою статті є систематизація критеріїв оцінки державної підтримки виробників
агропродовольчої продукції, що використовується у світовій практиці; аналіз показників, розрахованих для України в динаміці й у порівнянні зі світовими тенденціями; виявлення особливостей державної підтримки вітчизняних агропродовольчих підприємств.
Наукова новизна. Запропоновано використання основних критеріїв оцінки державної
підтримки виробників агропродовольчої продукції, що використовуються у світовій практиці.
Проаналізовано критерії підтримки агропродовольчих підприємств та споживачів агропродовольчої продукції в Україні. Виявлено особливості державної підтримки агропродовольчої сфери, зокрема аграрного сектору національної економіки.
Висновки. Аналіз державної підтримки агропродовольчих підприємств України на основі
використання критеріїв оцінки ОЕСР довів, що основними причинами недостатнього обсягу
державної фінансової підтримки вітчизняної агропродовольчої сфери, безумовно, можна вважати: фінансування за залишковим принципом; корумповану складову та постійний дефіцит
державного бюджету; подорожчання кредитних ресурсів у тандемі із знеціненням національної валюти, що генерують загрозу забезпечення агропродовольчих підприємств власними обіговими потоками, від чого залежить ефективність розвитку галузі в цілому. Зважаючи на
це, механізм державного регулювання агропродовольчих підприємств має відповідати європейським вимогам соціально-економічного розвитку, а тому характеризуватися спрямуванням дій у напрямку підтримки як економічних, так і соціальних проблем розвитку агропродовольчої сфери. The purpose of the article is to systematize the criteria for assessing the state support to producers of agri-food products used in world practice; Analysis indicator for Ukraine in the dynamics and compared with global trends and identifying features of state support for domestic agricultural enterprises. Scienti ic novelty. The use of the main criteria for assessing the state support of producers of agri-food products used in world practice is proposed. The criteria of support of agro-food enterprises and consumers of agro-food products in Ukraine are analyzed. The peculiarities of state support of the agro-food sector, in particular, the agrarian sector of the national economy, are revealed. Conclusions. The analysis of state support to Ukrainian agro-food enterprises based on the use of OECD assessment criteria has proved that the main reasons for insuf icient level of state inancial support for the domestic agro-food sector can of course be considered: inancing on a residual basis; corrupt component and constant de icit of the state budget; a rise in the cost of credit in tandem with the depreciation of the national currency, which threatens the provision of agro-food enterprises with their own lows, which depends on the ef iciency of the industry as a whole. Against this background, the mechanism of state regulation of agri-food enterprises must be in line with the European requirements of socio-economic development, and therefore characterized by targeting actions aimed at supporting both economic and social problems of the development of the agro-food sector. |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | http://hdl.handle.net/123456789/3014 |
Розташовується у зібраннях: | Шабатура Тетяна Сергіївна |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
Nzizvru_2019_2_16.pdf | 276,48 kB | Adobe PDF | Переглянути/відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.