DSpace logo
Please use this identifier to cite or link to this item: http://lib.osau.edu.ua/jspui/handle/123456789/2984
Title: RESISTANCE OF LINES OF WINTER BREAD WHEAT CREATED WITH THE PARTICIPATION OF SPRING-WINTER HYBRIDS TO LEAF STEAD DISEASES
Authors: Solomonov R., Kryvenko A.
Keywords: лінії пшениці, збудники хвороб, стійкість, елементи продуктивності, урожайність
Issue Date: 2020
Publisher: ScienceRise: Biological Science
Citation: Solomonov R., Kryvenko A. Resistance of lines of winter bread wheat created with the participation of spring-winter hybrids to leaf stead diseases. ScienceRise: Biological Science. 2020. №2(23). 36-41.
Abstract: При вивченні колекції ярої м’якої пшениці різного генетичного походження, виділені окремі зразки які несуть стійкість до збудників хвороб і можуть бути використанні в якості джерел стійкості до патогенів при гібридизації їх з озимими сортами. Метою наших досліджень стало отримання стійких до хвороб константних ліній пшениці озимої, із комплексом господарсько-цінних ознак і властивостей. Матеріали та методи. У наших дослідах основним методом створення нового гібридного матеріалу була внутрішньовидова гібридизація ярої і озимої м’якої пшениці, з наступним добором стійких генотипів різних генерацій на природних (проти борошнистої роси) і штучних (проти бурої та стеблової іржи) інфекційних фонах. Вихідним матеріалом для досліджень слугували колекція зразків ярої м’якої пшениці різного генетичного і еколого-географічного походження у кількості 101 шт., лінії F3 (18 шт.), F4 (141 шт.) і F5 (66 шт.), створені від комбінацій схрещування ярих зразків з сортами Селекційно-генетичного інституту – Національного центру насіннєзнавства та сортовивчення, різних за біологічними властивостями. Оцінку колекційних сортозразків і ліній проводили згідно з загальноприйнятою методикою сортовипробування. Результати. Наведені результати вивчення стійкості ліній пшениці F3-5, створених на базі яро-озимих гібридів, до основних збудників хвороб на природному і штучно створеному інфекційному фоні. Виявлені зв’язки стійкості до збудників хвороб з основними господарсько-цінними ознаками у ліній пшениці. Отримані лінії пшениці з комплексною стійкістю проти збудників листостеблових хвороб. Висновки. Виділені лінії озимої м’якої пшениці, які поєднують у своєму генотипі відносну стійкість до хвороб з високою продуктивністю. В основному це лінії, створені від схрещування ярих зразків мексиканського, західноєвропейського, канадського та російського походження з місцевими озимими сортами.
URI: http://hdl.handle.net/123456789/2984
Appears in Collections:Кривенко Анна Іванівна

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ScienceRise № 2(23) 2020 36-41.pdf476,88 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.