DSpace logo
Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://lib.osau.edu.ua/jspui/handle/123456789/2984
Назва: RESISTANCE OF LINES OF WINTER BREAD WHEAT CREATED WITH THE PARTICIPATION OF SPRING-WINTER HYBRIDS TO LEAF STEAD DISEASES
Автори: Solomonov R., Kryvenko A.
Теми: лінії пшениці, збудники хвороб, стійкість, елементи продуктивності, урожайність
Дата публікації: 2020
Видавництво: ScienceRise: Biological Science
Бібліографічний опис: Solomonov R., Kryvenko A. Resistance of lines of winter bread wheat created with the participation of spring-winter hybrids to leaf stead diseases. ScienceRise: Biological Science. 2020. №2(23). 36-41.
Короткий огляд (реферат): При вивченні колекції ярої м’якої пшениці різного генетичного походження, виділені окремі зразки які несуть стійкість до збудників хвороб і можуть бути використанні в якості джерел стійкості до патогенів при гібридизації їх з озимими сортами. Метою наших досліджень стало отримання стійких до хвороб константних ліній пшениці озимої, із комплексом господарсько-цінних ознак і властивостей. Матеріали та методи. У наших дослідах основним методом створення нового гібридного матеріалу була внутрішньовидова гібридизація ярої і озимої м’якої пшениці, з наступним добором стійких генотипів різних генерацій на природних (проти борошнистої роси) і штучних (проти бурої та стеблової іржи) інфекційних фонах. Вихідним матеріалом для досліджень слугували колекція зразків ярої м’якої пшениці різного генетичного і еколого-географічного походження у кількості 101 шт., лінії F3 (18 шт.), F4 (141 шт.) і F5 (66 шт.), створені від комбінацій схрещування ярих зразків з сортами Селекційно-генетичного інституту – Національного центру насіннєзнавства та сортовивчення, різних за біологічними властивостями. Оцінку колекційних сортозразків і ліній проводили згідно з загальноприйнятою методикою сортовипробування. Результати. Наведені результати вивчення стійкості ліній пшениці F3-5, створених на базі яро-озимих гібридів, до основних збудників хвороб на природному і штучно створеному інфекційному фоні. Виявлені зв’язки стійкості до збудників хвороб з основними господарсько-цінними ознаками у ліній пшениці. Отримані лінії пшениці з комплексною стійкістю проти збудників листостеблових хвороб. Висновки. Виділені лінії озимої м’якої пшениці, які поєднують у своєму генотипі відносну стійкість до хвороб з високою продуктивністю. В основному це лінії, створені від схрещування ярих зразків мексиканського, західноєвропейського, канадського та російського походження з місцевими озимими сортами.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://hdl.handle.net/123456789/2984
Розташовується у зібраннях:Кривенко Анна Іванівна

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
ScienceRise № 2(23) 2020 36-41.pdf476,88 kBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.