DSpace logo
Please use this identifier to cite or link to this item: http://lib.osau.edu.ua/jspui/handle/123456789/2965
Title: Вплив біостимулятора – суспензії хлорели на показники продуктивності суниці садової в умовах Півдня України: кваліфікаційна робота на здобуття освітнього ступеня «Магістр»
Authors: Бобровська А. А.
Keywords: біостимулятор, суспензія хлорели, показники продуктивності, суниця садова, Південь України
Issue Date: 2021
Publisher: Одеський державний аграрний університет
Citation: Бобровська А. А. Вплив біостимулятора – суспензії хлорели на показники продуктивності суниці садової в умовах Півдня України: кваліфікаційна робота на здобуття освітнього ступеня «Магістр». Спец. 203 «Садівництво та виноградарство» / А. А.Бобровська.// Керівник: к. с-г. н., доц. Іщенко І.О./ ОДАУ. – Одеса, 2021. – 92 с.
Abstract: Ефективність виробництва суниці садової, а також сортимент і технології її вирощування визначаються цілою низкою чинників: ґрунтово- кліматичних, технологічних, організаційних, ринкових, макроекономічних тієї чи іншої країни або регіону, де вона росте. Рентабельність вирощування суниці залежить, перш за все, від врожаю плодів, який, в свою чергу, в значній мірі залежить від сорту. Саме сорт або технологія може виступати зараз як найважливіший засіб збільшення виробництва плодів суниці, вибір сорту - важливий фактор, що визначає успішність її вирощування. Сорт має відповідати кліматичних і ґрунтових умов місця вирощування, ягоди повинні задовольняти споживачів і торгівлю за якісними властивостями, а рівень врожайності відповідати планам сільськогосподарських підприємств. Актуальним залишається для вирощування при інтенсивних технологіях створення сортів суниці садової різних термінів дозрівання, що поєднують в своєму генотипі високу врожайність, стійкість до абіотичних і біотичних факторів середовища, високим товарним, смаковим і технологічним якостям ягід. Вирішення цих селекційних завдань, на думку Е.А. Єгорова можливо при вдосконаленні якісних характеристик сортів, адекватно мінливих кліматичних чинників з метою підвищення їх адаптивності, задоволення споживчих переваг - все це обумовлює сортозміну. Формування оптимального, сортового, вікового складу насаджень і їх розмірності є складним завданням, так як воно має враховувати всю внутрішню специфіку підприємства і зовнішні впливають фактори (макроекономічні, ринкові). Сортову структуру насаджень суниці необхідно регулярно оновлювати відповідно до зростаючими вимогами, що пред'являються виробниками і споживачами товарної продукції, як наслідок виникає необхідність вдосконалення сортименту садової суниці для інтенсивних технологій вирощування в Україні. Нові вимоги до продуктивності і якості ягід суниці садової при інтенсивних технологіях істотно змінили відносну актуальність певних критеріїв і параметрів. На сьогоднішній день, щоб конкурувати з новими інтродукованих сортами суниці садової, сорти вітчизняної селекції повинні бути не нижчими за європейські параметрів: діаметр ягід - 25-35 мм, яскраво-червоне забарвлення ягід, здатність до тривалому зберіганню , допустима врожайність з куща більше 600 г, середня маса ягоди - 20-25 г , щільність ягід більше 380 г. але, багато інтродуковані сорти не відповідають вимогам, що пред'являються до сорту суниці садової, тому потрібно своєчасна оцінка сортів за господарсько-цінними ознаками для подальшого їх обробітку, що на сьогоднішній день актуально.
URI: http://hdl.handle.net/123456789/2965
Appears in Collections:Роботи на здобуття освітнього ступеня «Магістр»

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Bobrovska_svbn.pdf1,43 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.