DSpace logo
Please use this identifier to cite or link to this item: http://lib.osau.edu.ua/jspui/handle/123456789/2957
Title: EVALUATION OF QUALITY INDICATORS OF HONEY OF DIFFERENT ORIGIN
Other Titles: ОЦІНКА ПОКАЗНИКІВ ЯКОСТІ МЕДУ РІЗНОГО ПОХОДЖЕННЯ
ОЦЕНКА ПОКАЗАТЕЛЕЙ КАЧЕСТВА МЕДА РАЗЛИЧНОГО ПРОИСХОЖДЕНИЯ
Authors: Khamid K., Danchuk О.
Хамід К., Данчук О.
Хамид К., Данчук А.
Keywords: honey, analysis, quality indicators, standard
мед, аналіз, показники якості, стандарт
мед, анализ, показатели качества, стандарт
Issue Date: 2021
Publisher: Одеський державний аграрний університет
Citation: UDС 614.31:638.162 Khamid K. Evaluation of quality indicators of honey of different origin / K. Khamid, О. Danchuk// Аgrarian Bulletin of the Black Sea Littoral. 2021, Issue 98. Р. 111-114.
Abstract: Ukrainian beekeeping has a huge potential for increasing exports, as the number of new markets for these products has been growing exponentially in recent years. According to the official data of the European Integration Portal of Ukraine, according to which today Ukraine is one of the six largest producers of honey in the world and annually provides up to 5% of world production, and is the second (after China) largest exporter of honey to the EU. The great importance of bee honey production is due to the needs of the domestic market for consumption by the population and as an industrial raw material, as well as the provision of foreign exchange earnings from its sale on the world market under conditions of high competitiveness. Therefore, improving the system for assessing the quality and safety of bee honey and its harmonization with international requirements is an extremely important task for Ukraine. Ukraine is considered one of the world's suppliers of honey, especially for the American and European markets. In the context of globalization of the world economy to ensure the competitiveness of products of the beekeeping industry of Ukraine, the problem of ensuring the quality and safety of products in accordance with international requirements is especially acute. Honey quality is a concept that covers a fairly wide range of characteristics and properties of this unique product. During the storage of honey, from the moment of pumping, it undergoes many natural biochemical processes. As a result, its composition is constantly changing, and the product itself is called "alive". Sources of influence on the quality and safety of beekeeping products can be factors of the natural environment, agricultural production, technology of bee colonies, species of honey plants, new subspecies and breeds of bees, etc. The article evaluates the quality indicators of honey for its naturalness and quality as a food product obtained in home apiaries of Ukraine in different regions. Evaluation of the quality and naturalness of honey of different botanical origin was carried out according to the requirements of national standards. Honey quality indicators such as mass fraction of water, diastase number, hydroxymethylfurfural (GMF) content, mass fraction of reducing sugars, mass fraction of sucrose, proline content, acidity, electrical conductivity, qualitative reaction for the presence of paddy and mass fraction of selenium were studied. Analysis of the results of the study of honey showed that the mass fraction of water, diastase number, acidity - all samples belong to the highest grade; by mass fraction of reducing sugars - I, IV, VI samples received the highest grade, III and V samples received - I grade, and only II sample belongs to the II grade; by mass fraction of sucrose - only goldenrod honey (VI sample) received the I grade, and the others belong to the II grade; for GMF - only acacia honey received the highest grade, V and VI samples received the I grade, and samples I, II, IV received the II grade, according to the content of proline I, III, VI and V samples received the highest grade, VI sample - I grade, ІІ test - ІІ grade; in terms of electrical conductivity, all honey samples belong to the II grade. Summarizing all the results, it is established that the highest grade includes I, III, VI samples, and II, IV, V samples - I grade. The obtained results will be used for further formation of a database of honey quality indicators and assessment of data stability over time.
Бджільництво України має величезний потенціал для нарощування експорту, адже кількість нових ринків збуту цієї продукції впродовж останніх років росте в геометричній прогресії. За офіційними даними «Євроінтеграційного порталу України», згідно з якими сьогодні Україна є одним з шести найбільших виробників меду в світі та щороку забезпечує до 5% світового виробництва, а також є другим (після Китаю) найбільшим експортером меду до ЄС. Велике значення виробництва меду бджолиного зумовлене потребами внутрішнього ринку для споживання населенням і як промислової сировини, а також забезпеченням валютних надходжень від його реалізації на світовому ринку за умов високої конкурентоспроможності.Тому удосконалення системи оцінки якості і безпечності меду бджолиного та ії гармонізація з міжнародними вимогами є надзвичайно актуальним завданням для України. За умов глобалізації світової економіки для забезпечення конкурентоспроможності продукції галузі бджільництва України особливо гостро постає проблема забезпечення якості та безпеки продукції відповідно до світових вимог. Якість меду – поняття, яке охоплює доволі широкий загал характеристик і властивостей цього унікального продукту. Упродовж зберігання меду, починаючи з моменту відкачування, у ньому відбувається безліч природних біохімічних процесів. Унаслідок цього, його склад постійно змінюється, а сам продукт називають «живим». У статті проведено оцінку показників якості меду на його природність та якість як харчового продукту, який отримали на присадибних пасіках України різних регіонів. Оцінку якості та природності меду різного ботанічного походження проводили за вимогами національних стандартів. Досліджували такі показники якості меду, як масова частка води, діастазне число, вміст гідроксиметилфурфуролу (ГМФ), масова частка відновлювальних цукрів, масова частка сахарози, вміст проліну, кислотність,електропровідність, якісна реакція на наявність паді та масова частка селену.
Пчеловодство Украины имеет огромный потенциал для наращивания экспорта, ведь количество новых рынков сбыта этой продукции на протяжении последних лет растет в геометрической прогрессии. По официальным данням «Еевроинтеграционного портала Украины», согласно которым сегодня Украина является одним из шести крупнейших производителей меда в мире и ежегодно обеспечивает до 5% мирового производства, а также является вторым (после Китая) крупнейшим экспортером меда в ЕС. Большое значение производства меда пчелиного обусловлено потребностями внутреннего рынка для потребления населением и как промышленного сырья, а также обеспечением валютных поступлений от его реализации на мировом рынке в условиях высокой конкурентоспособности. Поэтому совершенствование системы оценки качества и безопасности меда пчелиного и её гармонизация с международными требованиями является чрезвычайно актуальной задачей для Украины. В условиях глобализации мировой экономики для обеспечения конкурентоспособности продукции отрасли пчеловодства Украины особенно остро стоит проблема обеспечения качества и безопасности продукции в соответствии с мировыми требованиями. Качество меда - понятие, которое охватывает довольно широкий круг характеристик и свойств этого уникального продукта. За хранение меда, начиная с момента откачки, в нем происходит множество природных биохимических процессов. В результате, его состав постоянно меняется, а сам продукт называют «живым». В статье предоставлена оценка показателей качества меда на его натуральность и качество как пищевого продукта, полученного на приусадебных пасеках Украины разных регионов. Оценку качества и натуральности меда различного ботанического происхождения проводили с требованиями национальных стандартов. Исследовали такие показатели качества меда, как: массовая доля воды, диастазное число, содержание гидроксиметилфурфуролу (ГМФ), массовая доля возобновляемых сахаров, массовая доля сахарозы, содержание пролина, кислотность, электропроводность, качественная реакция на наличие пади и массовая доля селена.
URI: http://hdl.handle.net/123456789/2957
Appears in Collections:Хамид Кіра Олександрівна

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
20.pdf535,97 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.