DSpace logo
Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://lib.osau.edu.ua/jspui/handle/123456789/2920
Назва: Вивчення показників безпечності мідій при їх технологічній обробці щодо вмісту хлорорганічних пестицидів
Інші назви: Изучение показателей безопасности мидий при их технологической обработке относительно содержания хлорорганических пестицидов
Study safety indicators of copper processing of technological content оrganochlorine pesticides
Автори: Фодченко І.А., Касянчук В.В., Ващик Є.В.,Скрипка Г. А.
Теми: безпечність чорноморських мідій, токсикологічні показники, хлорорганічні пестициди, технологічна обробка.
безопасность черноморских мидий, токсикологические показатели, хлорорганические пестициды, технологическая обработка
Black Sea mussels safety, toxicological indicators, organochlorine pesticides, processing technology
Дата публікації: 2017
Видавництво: ЛНУВМБТ імені С.З. Ґжицького
Бібліографічний опис: УДК 594.124:504.423:632.95: 639.2 Фодченко І.А., Касянчук В.В., Ващик Є.В.,Скрипка Г. А. Вивчення показників безпечності мідій при їх технологічній обробці щодо вмісту хлорорганічних пестицидів // Науковий вісник ЛНУВМБТ імені С.З. Ґжицького. – 2017. – Т. 19, № 77. – С. 137-142.
Короткий огляд (реферат): В статті розглянуто проблему безпечності мідій щодо вмісту хлорорганічних пестицидів (ХОП). Встановлено, що вміст ХОП в свіжовиловлених мідіях чорноморських перебуває в межах 0,64–0,72х10-3мг/кг і залежить від сезону року. Найбільший вміст ХОП реєстрували в осінній період. Наведено порівняльний аналіз результатів токсикологічних досліджень мідій (вміст хлорорганічних пестицидів) прибережної зони Одеської області після впливу таких видів технологічної обробки, як проварювання, заморожування і маринування. Дослідженнями на 4-х дослідних групах проб мідій встановлено, що при їх проварюванні протягом 10 хв при 100 °С вміст ХОП в них порівняно з початковим рівнем зменшується від 71,6% до 63,3%; процес заморожування при температурі -18 °С протягом однієї доби знижує кількість ХОП від 65% до 63,6%; технологічна обробка маринуванням – від 85% до 92,3%.
В статье рассмотрена проблема безопасности мидий по содержанию хлорорганических пестицидов (ХОП). Установлено, что содержание ХОП в свежевыловленных мидиях черноморских находится в пределах 0,64–0,72х10-3 мг/кг и зависит от сезона года. Наибольшее содержание ХОП регистрировали в осенний период. Приведен сравнительный анализ результатов токсикологических исследований мидий (содержание хлорорганических пестицидов) прибрежной зоны Одесской области после воздействия такой технологической обработки как проваривание, замораживание и маринование. Исследованиями на 4-х исследовательских группах проб мидий установлено, что при их проваривании в течение 10 мин при 100 °С содержание ХОП в них по сравнению с начальным уровнем уменьшается от 71,6% до 63,3%; процесс замораживания при температуре -18 °С в течение суток снижает количество ХОП от 65% до 63,6%; технологическая обработка маринованием – от 85% до 92,3%.
In the article the problem of safety mussels content of organochlorine pesticides. We investigated these toxicants: dyhlordyfeniltryhlormetylmetan (DDT) and γ- hexachlorocyclohexane (γ-HCH - lindane) are classified as «possible» carcinogen to humans and listed on the Stockholm Convention as a persistent organic pollutants. Established that the content of DDT and γ-HCH in freshly Black Sea mussels within 0.72x10-3mh/kg, -0.64x10-3mh/kg, depending on the season. The highest content of organochlorine pesticides registered in the autumn. Established in seawater, after holding mussels one day, three days and six days (with the addition of DDT 20x10-3mh/kg) remained under 3%, 13%, 12% of the initial concentration introduced. In the water, after adding 200x10-3 mg/kg of DDT after holding mussels at the above exposure remaining 6% of the initial concentration of the pesticide introduced. This fact indicates the cumulative properties of copper relative to DDT. In sea water, with the addition of γ-HCH 20x10-3 mg/l after holding mussels one day, three days and six days left respectively 20%, 15%, 16% of the initial concentration introduced. And with the addition 200x10-3 mg/L γ-HCH, after holding mussels at the above exposure remains 13%, 20%, 20% of the initial concentration of the pesticide introduced. It also indicates that the mussels accumulate organochlorine pesticides from water. The comparative analysis of results of toxicological studies of mussels (the content of organochlorine pesticides) coastal zone of Odessa region after exposure to these types of technological processing as are boiled, freezing and pickling. Research on 4 experimental groups mussel samples found average content of DDT in meat mussel concentrations 18.48х10-3 mg/kg and 172.22х10-3 mg/kg (I, II group) after are boiled decreased by 64.6% and 63.3%; marinating process reduced the concentration of DDT in 86.3% and 82%; by freezing the level of DDT decreased by 65.3% and 63,6% and the average content in meat γ HCH concentrations in mussels 17.83х10-3 mg/kg and 165.90х10-3 mg/kg (III and IV group) after are boiled decreased by 64.6% and 71.6%; marinating process reduced the concentration of γ HCH at 92.3% and 85%; by freezing level γ HCH decreased by 65% and 65.3%. It is noted that more sensitive to technological treatment was γ-HCH and more sustainable – DDT and marinating were most effective in reducing the content of organochlorine pesticides.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://hdl.handle.net/123456789/2920
Розташовується у зібраннях:Скрипка Галина Андріївна

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
1.pdf1,07 MBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.