DSpace logo
Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://lib.osau.edu.ua/jspui/handle/123456789/2632
Назва: АНАЛІЗ СОБІВАРТОСТІ ПРОДУКЦІЇ РОСЛИННИЦТВА ТА ШЛЯХИ ЇЇ ЗНИЖЕННЯ
Інші назви: Анализ себестоимости продукции растениеводства и пути ее снижения
Analysis of the product cost and ways to reduce it
Автори: Петренко О.П., Нестер Ю.В.
Petrenko О. , Nester Yu.
Теми: собівартість, матеріальні витрати, інші операційні витрати, витрати на оплату праці, амортизація, відрахування на соціальні заходи, окупність витрат
себестоимость, материальные затраты, другие операционные расходы, расходы на оплату труда, амортизация, отчисления на социальные мероприятия, окупаемость затрат
cost, material costs, other operating expenses, labor costs, depreciation, deductions for social measures, recoupment of expenses
Дата публікації: 2018
Видавництво: Одеський державний аграрний університет
Бібліографічний опис: УДК: 338.512-047.44:633/635 Петренко О. П. Аналіз собівартості продукції рослинництва та шляхи її зниження / О.П. Петренко, Ю.В. Нестер // Аграрний вісник Причорномор’я: зб. наук. пр. / ОДАУ. - Одеса, 2018. – Вип. 89. – С. 92-99.
Короткий огляд (реферат): В статті розглянуто сутність та значення витрат виробництва продукції рослинництва, досліджено елементи операційних витрат та їх структуру в рослинницькій галузі підприємств Одеської області та дослідного підприємства. Проаналізовано окупність витрат на виробництво продукції рослинництва та проведено факторний аналіз собівартості продукції, в ході якого виявлено резерви зниження собівартості. Серед основних джерел виявлено: скорочення витрат на її виробництво за рахунок підвищення рівня продуктивності праці, економного використання сировини, матеріалів, електроенергії, палива, устаткування, скорочення непродуктивних витрат; збільшення обсягу виробництва за рахунок більш повного використання виробничих потужностей підприємства та збільшення врожайності сільськогосподарських культур.
В статье рассмотрены сущность и значение затрат производства продукции растениеводства, исследованы элементы операционных расходов и их структура в растениеводческой отрасли предприятий Одесской области и исследовательского предприятия. Проанализированы окупаемость затрат на производство продукции растениеводства и проведен факторный анализ себестоимости продукции, в ходе которого выявлены резервы снижения себестоимости. Среди основных источников обнаружено: сокращение затрат на ее производство за счет повышения уровня производительности труда, экономного использования сырья, материалов, электроэнергии, топлива, оборудования, сокращения непроизводительных расходов; увеличение объема производства за счет более полного использования производственных мощностей предприятия и увеличение урожайности сельскохозяйственных культур.
The article discusses the essence and significance of the costs of production of plant products, investigates the elements of operating costs and their structure in the vegetable industry of the enterprises of Odessa region and research enterprise. The recoupment of expenses for crop production has been analyzed and a factor analysis of product cost has been carried out, during which reserves of cost reduction have been identified. Among the main sources there has been found: reduction of expenses for its production due to increase of labor productivity level, economical use of raw materials, materials, electric power, fuel, equipment, reduction of unproductive expenses; an increase in the volume of production at the expense of more full utilization ofproduction capacities of the enterprise and increase of crop yields.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://hdl.handle.net/123456789/2632
Розташовується у зібраннях:Петренко Ольга Павлівна

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
13.pdf182,69 kBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.