DSpace logo
Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://lib.osau.edu.ua/jspui/handle/123456789/2591
Назва: Моніторинг безпечності та якості продуктів забою свиней, отриманих в умовах Одеської області
Інші назви: Мониторинг безопасности и качества продуктов убоя свиней, полученных в условиях Одесской области
Monitoring of safety and quality products slaughter of pigs obtained in Odessa region
Автори: Хімич М. С., Горобей А.М., Козулін Ф.В., Жеков В.В.
Химич М.С., Горобей А.М., Козулин Ф.В., Жеков В.В.
Khimich M., Gorobey O., Kozulin F., Zhekov V.
Теми: безпечність, якість, ветеринарно-санітарна експертиза, моніторинг, свині, продукти забою, ехінококоз, Одеська область
безопасность, качество, ветеринарно-санитарная экспертиза, мониторинг, свиньи, продукты убоя, эхинококкоз, Одесская область
safety, quality, veterinary and sanitary examination, monitoring, pigs, slaughter products, echinococcosis, Odessa region
Дата публікації: 2017
Видавництво: ЛНУВМБ імені С.З. Ґжицького
Бібліографічний опис: УДК 619:614.31:637.05-5:637.07 Хімич М. С. Моніторинг безпечності та якості продуктів забою свиней отриманих в умовах Одеської області / М.С.Хімич, О.М. Горобей, Ф.В. Козулін, В.В. Жеков // Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Гжицького. - Львів, 2017. - Т. 19, №77. - С. 148-152.
Короткий огляд (реферат): Відповідно до сучасних вимог міжнародної системи контролю (НАССР) необхідно відмовитися від контролю кінцевого продукту на предмет виявлення недоліків, а перейти на профілактичний підхід ліквідації потенційних джерел небезпеки на всіх ступенях виробництва. Ступенева система контролю якості продукції тваринництва, зокрема м’яса, при відсутності сучасної технології первинної переробки і якісного ветеринарно-санітарного контролю складна. Тому для гарантії безпечності та якості м’яса необхідно удосконалювати і науково обґрунтовувати методику їх контролю, наближаючи її до міжнародних вимог. Метою наших досліджень був моніторинг безпечності та якості продуктів забою свиней, отриманих в умовах Одеської області. Матеріалом досліджень була звітність з питань ветеринарної медицини (Форма № 6-вет, Форма № 5-вет, Форма № 2а-вет.) районів Одеської області за 2014–2016 роки, яку обробляли статистично. Проведений аналіз встановив, що за 2014–2016 рр. в досліджуваних районах було забито всього 28846 голів свиней, причому 74,48% забою відбулось подвірно. Встановлено, що за результатами передзабійного огляду і післязабійної ветсанекспертизи туш свиней за звітний період виявлено 83 випадки хвороб, а саме ехінококозу. За звітні роки на агропродовольчі ринки досліджуваних районів надійшло для реалізації 17103 туші свиней. Співробітниками ДЛВСЕ на ринках було проведено 65417 лабораторних досліджень: всі туші свиней було досліджено органолептично (в т. ч. пробою варки), проведено трихінелоскопію і дослідження на фіноз та інші паразитарні захворювання; визначення фізико-хімічних показників і бактеріоскопія туш проводились в окремих випадках; радіологічні та інші дослідження в звітному періоді не проводились. Під час ветеринарно-санітарної експертизи в ДЛВСЕ на ринках було виявлено 662 випадки хвороб: 65 випадків незаразних і 597 випадків інвазійних хвороб. Причому звертає увагу, що 99,83% виявлених інвазійних хвороб становив ехінококоз. Порівняльний аналіз результатів щодо виявлення випадків ехінококозу залежно від місця проведення ветсанекспертизи встановив значні розбіжності – за післязабійної ветсанекспертизи виявляється лише 7,2–26,27% випадків хвороби, порівняно з результатами ветеринарно-санітарної експертизи продуктів забою в ДЛВСЕ на ринках. Даний дисбаланс, на нашу думку, можна пов’язати з фактом подвірного забою і низькою якістю післязабійної ветсанекспертизи за таких умов. Узагальнюючи отримані результати аналізу, можна зробити висновок, що система управління безпечністю і якістю продуктів забою свиней в районах Одеської області на сучасному етапі і досі спирається на аналіз кінцевого продукту, не враховуючи превентивного підходу.
В соответствии с современными требованиями международной системы контроля (НАССР) необходимо отказаться от контроля конечного продукта на предмет выявления недостатков, а перейти к профилактическому подходу ликвидации потенциальных источников опасности на всех ступенях производства. Ступенчатая система контроля качества продукции животноводства, в частности мяса, при отсутствии современной технологии первичной переработки и качественного ветеринарно-санитарного контроля сложная. Поэтому для гарантии безопасности и качества мяса необходимо совершенствовать и научно обосновывать методику их контроля, приближая ее к международным требованиям. Целью наших исследований был мониторинг безопасности и качества продуктов убоя свиней, полученных в условиях Одесской области. Материалом исследований была отчетность по вопросам ветеринарной медицины (Форма № 6-вет, Форма № 5-вет, Форма № 2а-вет.) районов Одесской области за 2014–2016 годы, которую обрабатывали статистически. Проведенный анализ установил, что за 2014–2016 гг. в исследуемых районах было забито всего 28846 голов свиней, причем 74,48% забоя состоялось подворно. Установлено, что по результатам предубойного осмотра и послеубойной ветсанэкспертизы туш свиней за отчетный период выявлено 83 случая заболеваний, а именно эхинококкоза. За отчетные годы на агропродовольственные рынки исследуемых районов поступило для реализации 17103 туши свиней. Сотрудниками лабораторий ветеринарно-санитарной экспертизы на рынках было проведено 65417 лабораторных исследований: все туши свиней были исследованы органолептически (в т. ч. пробой варки), проведены трихинелоскопия и исследования на финоз и другие паразитарные заболевания; определения физико-химических показателей и бактериоскопия тушь проводились в отдельных случаях; радиологические и другие исследования не проводились. Во время ветеринарно-санитарной экспертизы в лабораториях ветеринарно-санитарной экспертизы на рынках было выявлено 662 случая заболеваний: 65 случаев незаразных и 597 случаев инвазионных болезней. Причем обращает внимание, что 99,83% выявленных инвазионных болезней составил эхинококкоз. Сравнительный анализ результатов по выявлению случаев эхинококкоза в зависимости от места проведения ветсанэкспертизы установил значительные расхождения – при послеубойной ветсанэкспертизе выявляется только 7,26–26,27% случаев болезни, по сравнению с результатами ветеринарно-санитарной экспертизы продуктов убоя в лабораториях ветеринарно-санитарной экспертизы на рынках. Данный дисбаланс, по нашему мнению, можно связать с подворным убоем и низким качеством послеубойной ветсанэкспертизы в таких условиях. Обобщая полученные результаты анализа, можно сделать вывод, что система управления безопасностью и качеством продуктов убоя свиней в районах Одесской области на современном этапе до сих пор опирается на анализ конечного продукта, не учитывая превентивного подхода.
In accordance with the modern requirements of the international control system (HACCP), it is necessary to abandon the control of the final product for the purpose of identifying shortcomings, but to proceed to the preventive approach of eliminating potential sources of danger at all stages of production. A step-by-step system for controlling the quality of livestock products, in particular meat, in the absence of modern technology of primary processing and quality veterinary and sanitary control, is complex. Therefore, to ensure the safety and quality of meat, it is necessary to improve and scientifically justify the methods of their control, bringing it closer to international requirements. The purpose of our research was to monitor the safety and quality of slaughter products for pigs obtained in the conditions of the Odessa region. The material of the research was reporting on veterinary medicine (Form No. 6-vet., Form No. 5- vet., Form No. 2a-vet.) In the districts of the Odessa region for 2014–2016, which was processed statistically. The analysis has established that for 2014–2016. In the investigated areas, only 28846 pigs were slaughtered, and 74.48% of the slaughter took place. It was found that according to the results of the pre-blast inspection and post-mortem veterinary examination of pig carcasses, 83 cases of diseases, echinococcosis, were detected during the reporting period. For the reporting years, 17103 carcasses of pigs were supplied to the agro-food markets of the study areas. Employees of laboratories for veterinary and sanitary examination in the markets conducted 65417 laboratory studies: all carcasses of pigs were examined organoleptically (including cooking breakdown), trichinoscopy and studies for phychosis and other parasitic diseases were performed; The determination of physicochemical parameters and bacterioscopy of mascara were carried out in individual cases; radiological and other studies were not conducted. During the veterinary and sanitary examination, 662 cases of diseases were detected in the laboratories of veterinary and sanitary examination in the markets: 65 cases of non-communicable diseases and 597 cases of invasive diseases. And draws attention to the fact that 99.83% of the identified invasive diseases was echinococcosis. Comparative analysis of the results on the detection of cases of echinococcosis, depending on the location of Veterinary control, found significant discrepancies– after postmortem veterinary and sanitary control, only 7.26–26.27% of cases are detected, in comparison with the results of veterinary and sanitary examination of slaughter products in laboratories for veterinary and sanitary examination In the markets. This imbalance, in our opinion, can be related to homestead slaughter and poor quality post-mortem Veterinary control during it. Summarizing the obtained results of the analysis, we can conclude that the management system for the safety and quality of slaughter products in pigs in the regions of the Odessa region at the present stage still relies on the analysis of the final product, not taking into account the preventive approach.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://hdl.handle.net/123456789/2591
Розташовується у зібраннях:Хімич Марія Сергіївна

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Монiторинг_безпечностi_та_якостi_продуктiв_.pdf464,99 kBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.