DSpace logo
Please use this identifier to cite or link to this item: http://lib.osau.edu.ua/jspui/handle/123456789/2569
Title: ВЕТЕРИНАРНО-САНІТАРНА ОЦІНКА ЯЛОВИЧИХ ТУШ ПРИ УРАЖЕННІ ЦИСТИЦЕРКОЗОМ
Other Titles: ВЕТЕРИНАРНО-САНИТАРНАЯ ОЦЕНКА ГОВЯЖЬИХ ТУШ ПРИ ПОРАЖЕНИИ ЦИСТИЦЕРКОЗОМ
VETERINARY AND SANITARY EVALUATION OF BEEF CARCASSES AFFECTED WITH CYSTICERCOSIS
Authors: Хімич М.С., Бродовський В. А.
Химич М. С., Бродовский В. А.
Khimich M., Brodovsky V.
Keywords: харчова продукція, яловичі туші, м'ясо, яловичина, цистицеркоз, якість, контамінація, мікрофлора, токсичність
пищевая продукция, говяжьи туши, мясо, говядина, цистицеркоз, качество, контаминация, микрофлора, токсичность
food products, beef carcasses, meat, beef, cysticercosis, quality, contamination, microflora toxicity
Issue Date: 2015
Publisher: ЛНУВМБ імені С.З. Ґжицького
Citation: УДК 619: 614.31 : 637.5 : 619:616.995 Хімич М. С. Ветеринарно-санітарна оцінка яловичих туш при ураженні цистицеркозом / М.С.Хімич, В. А. Бродовський, // Науковий вісник ЛНУВМБТ імені С.З. Ґжицького. - Львів, 2015. – Том 17, № 3(63). – С. 426-430.
Abstract: Цистицеркоз великої рогатої худоби захворювання, яке є фактором небезпеки для споживачів яловичини у всьому світі. Відповідно чинних «Правил передзабійного ветеринарного огляду тварин і ветеринарно-санітарної експертизи м’яса та м’ясних продуктів» цистицерків виявляють шляхом розрізу, так названих, «традиційних» місць - м’язів голови (масетери), грудних, лопатко-ліктьових, поперекових м’язів, м’язів тазових кінцівок, серця та язика. Але численними дослідженнями виявлено цистицерків і в «нетрадиційних» місцях – легенях, печінці та 20 окремих м’язах, що свідчить про значно більшу кількість цистицерків в ураженій туші. Цей факт необхідно враховувати при ветеринарно-санітарній оцінці яловичих туш. Аналіз статистичних даних свідчить, що ураженість цистицеркозом яловичих туш, що надходять на реалізацію, в умовах півдня України не перевищує 0,024–0,017%. З них 0,010–0,014% туш направляють на утилізацію. Дослідженнями встановлено, що ураження великої рогатої худоби цистицеркозом сприяє контамінації органів і тканин МАФАнМ, БГКП і сальмонелами, та сприяє їх токсичночті. Виходячи з отриманих, в результаті досліджень, даних, ми рекомендуємо при виявлені цистіцерків, під час післязабійної ветеринарно-санітарної експертизи яловичих туш, що надходять в реалізацію в умовах півдня України, не залежно від ступені ураження туш, направляти їх на утилізацію.
Цистицеркоз крупного рогатого скота заболевание, которое является фактором опасности для потребителей говядины во всем мире. Согласно действующих «Правил предубойного ветеринарного осмотра животных и ветеринарно-санитарной экспертизы мяса и мясных продуктов» цистицерков выявляют путем разреза так называемых, «традиционных» мест - мышц головы (масетеры), грудных, лопатко-локтевых, поясничных мышц, мышц тазовых конечностей, сердца и языка. Но многочисленными исследованиями, цистицерки выявлены и в «нетрадиционных» местах – легких, печени и 20 отдельных мышцах, что свидетельствует о значительно большем количестве цистицеркив в пораженной туше. Этот факт необходимо учитывать при ветеринарно-санитарной оценке говяжьих туш. Анализ статистических данных свидетельствует, что пораженность цистицеркозом говяжьих туш, поступающих на реализацию, в условиях юга Украины не превышает 0,024–0,017%. Из них 0,010–0,014% тушь направляют на утилизацию. Исследованиями установлено, что поражение крупного рогатого скота цистицеркозом способствует контаминации органов и тканей МАФАнМ, БГКП, сальмонеллами и способствует их токсичночти. Исходя из полученных в результате исследований, данных, мы рекомендуем при обнаружении цистицерки, при пислязабийной ветеринарно-санитарной экспертизы говяжьих туш, поступающих в реализацию в условиях юга Украины, независимо от степени поражения тушь, направлять их на утилизацию.
Under the current «Rules ante mortem inspection of animals and veterinary-sanitary examination of meat and meat products» tsistitserka detected by the cut, so called «traditional» places - the muscles of the head (masetery), chest, shoulder, elbow, lumbar muscles, muscles of the pelvic limbs, heart and tongue. But numerous studies tsistitserka found in «nontraditional» places – lungs, liver and 20 individual muscles, indicating a much more tsistitserka in the affected carcasses. This fact should be considered when veterinary and sanitary evaluation of beef carcasses. Analysis of statistical data shows that the prevalence of cysticercosis beef carcasses that come to the realization, in the south of Ukraine does not exceed 0,024–0,017%. Of these, 0,010-0,014% of carcasses sent for recycling. Research has established that destruction of bovine cysticercosis promotes organ and tissue contamination MAFAnM, BGKP and salmonella, and promotes their toksychnochti. Based on the obtained as a result of research data, we recommend at tsystitserkiv found during mortem veterinary-sanitary examination of carcasses beef coming into realization in the south of Ukraine, regardless of the degree of destruction of carcasses, send them for recycling.
URI: http://hdl.handle.net/123456789/2569
Appears in Collections:Хімич Марія Сергіївна

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Ветеринарно-санiтарна_оцiнка_яловичих_туш.pdf330,51 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.