�������@Mail.ru
DSpace About DSpace Software
 

Library ODAU >
ПРАЦІ ВЧЕНИХ ОДАУ >
Пушкар Тетяна Дмитріївна >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/123456789/2410

Название: Санітарно-гігієнічна обробка кормів для курей озоноповітряною сумішшю
Другие названия: Sanitary-hygienic treatment of fodder for chickens with ozone-air mixture
Авторы: Пушкар Т.Д., Котець Г.І., Рудь В.О., Кременчук Л.В., Хамід К.О., Кишлали О. К.
Pushkar T., Kotets H., Rud V., Kremenchuk L., Khamid K., Kyshlaly O.
Ключевые слова: озоноповітряна суміш; поживність корму; мікрофлора; стерилізація
ozone-air mixture; nutritional value of feed; microflora; sterilization
Issue Date: 2019
Издатель: Theoretical and Applied Veterinary Medicine
Библиографическое описание: УДК 636.52/.58.09:614.95 Санітарно-гігієнічна обробка кормів для курей озоноповітряною сумішшю / Т.Д. Пушкар, Г.І. Котець, В.О. Рудь, Л.В. Кременчук, К.О. Хамід // Theoretical and Applied Veterinary Medicine: ел. журн. – 2019. – Т. 7, № 3. – С. 181‒185.
Аннотация: У природних умовах найбільш небезпечні контамінанти кормів – це мікотоксини, які негативно впливають на здоров’я та продуктивність тварин. Озон – потужний окисник, що володіє сильними дезінфіекційними властивостями, здатний руйнувати мікроорганізми та одночасно екологічний і безпечний. Оцінено вплив озоноповітряної суміші, яку використовували для знезараження корму, на його поживність і санітарно-гігієнічну якість. Дослідження проводили на птахофермі ТОВ «Кодима» Кодимського району Одеської області у пташнику із загальним поголів’ям 5 000 штук на курях-несучках кросу Ізабраун. Використовували озонатор коронного розряду, технологічний процес детоксикації кормів включав продування озоноповітряною сумішшю комбікорму в бункері. Обрано два режими обробки комбікормів із різною тривалістю (t = 10 хв і 60 хв) і концентрацією озону у використаних сумішах (С = 0,1 г/м3 і 1 г/м3). У дослідних зразках комбікорму визначали: кількість мезофільних аеробних і факультативних анаеробних мікроорганізмів, наявність бактерій паратифозної групи (сальмонели), наявність ентеропатогенних штамів кишкової палички, кількість мікроміцетів. Визначення мікрофлори дослідних зразків проводили за загальноприйнятими методиками. Встановлено, що озоноповітряна суміш не впливає на поживну та загальну енергетичну цінність комбікорму. Мікробіологічними дослідженнями визначено, що в комбікормі, обробленому озоноповітряною сумішшю, загальна кількість мікроорганізмів була значно менша, ніж у звичайному комбікормі. З’ясовано, що у результаті впливу озоноповітряної суміші кількість мезофільних аеробних і факультативно анаеробних мікроорганізмів у комбікормі зменшилась на 99,9 %, мікроміцетів (грибів і дріжджів) – не виявлено. Використання екологічно чистих енергоощадних технологій, зокрема обробка озоноповітряною сумішшю для знезараження під час зберігання, переробки зерна, для виробництва зернових виробів і комбікормів постає актуальним. Озон чинить активувальну дію на білкові кормові структури, підвищуючи засвоюваність організмом амінокислот білків. Значно підвищується продуктивність курей-несучок.
In the natural environment, the most dangerous contaminants of feed are mycotoxins, which negatively affect the health and productivity of animals. Ozone is a powerful oxidizer that has strong disinfectant properties, is capable of destroying microorganisms while being environmentally friendly and safe. The effect of the ozone-air mixture used for the decontamination of the feed on its nutritional and sanitary quality was evaluated. The studies were conducted at the poultry farm of Kodyma LLC of the Kodyma District of Odesa region in a poultry house with a total livestock of 5 000 heads on laying hens of Isabraun cross. Used a corona discharge ozonizer, the technological process of detoxification of feed included purging the ozone-air mixture of feed in the hopper. Two feed processing modes with different durations (t = 10 min and 60 min) and ozone concentration in the mixtures used (C = 0.1 g/m3 and 1 g/m3) were selected. In the experimental samples of feed was determined: the number of mesophilic aerobic and optional anaerobic microorganisms, the presence of bacteria paratyphoid group (salmonella), the presence of enteropathogenic strains of E. coli, the number of micromycetes. Determination of the microflora of the test samples was carried out by conventional methods. It is established that the ozone-air mixture does not affect the nutritional and total energy value of the compound feed. Microbiological studies have found that the total number of microorganisms in the compound feed treated with the ozone-air mixture was significantly lower than in the conventional compound feed. It was found that as a result of the ozone-air mixture the number of mesophilic aerobic and optional anaerobic microorganisms in the compound feed decreased by 99.9 %, micromycetes (fungi and yeast) were not detected. The use of environmentally friendly energy-saving technologies, including the processing of the ozone-air mixture for decontamination during storage, processing of grain, for the production of grain products and compound feeds is relevant. Ozone exerts an activating effect on protein feed structures, enhancing the absorption of amino acids by proteins. The productivity of laying hens is greatly improved.
URI: http://hdl.handle.net/123456789/2410
Appears in Collections:Пушкар Тетяна Дмитріївна

Files in This Item:

File Description SizeFormat
Пушкар Т.Д..pdf355,28 kBAdobe PDFView/Open
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback