DSpace logo
Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://lib.osau.edu.ua/jspui/handle/123456789/2376
Назва: ПОШИРЕННЯ АНОПЛОЦЕФАЛЯТОЗІВ ОВЕЦЬ У ГОСПОДАРСТВАХ ПІВДНЯ ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ
Інші назви: THE DESSIMINATION OF ANOPLOCEPHALATOSES OF SHEEP ОN SHEEP-BREEDING FARMS ОN THE SOUTH OF ODESSA OBLAST
Автори: Півень О. Т.
Piven O.
Теми: аноплоцефалятози, вівці, господарства, південь Одеської області
Дата публікації: 2013
Видавництво: Ветеринарна медицина
Бібліографічний опис: УДК 619:616.995.121Ан:636.32/.38(477.74) Півень О. Т. Поширення аноплоцефалятозів овець у господарствах півдня Одеської області / О.Т. Півень // Ветеринарна медицина: міжвід. темат. наук. зб. - Харків, 2013. - № 97. - С. 398-400.
Короткий огляд (реферат): Вівчарство − традиційна галузь тваринництва на півдні України, розвиток якої дає можливість ефективно використовувати дешеві кормові ресурси степових районів [1]. Ефективність і рентабельність тваринництва може забезпечити лише здорове поголів’я. Продовольчий ринок ХХІ століття вима- гає все більшої кількості конкурентоспроможної екологічно безпечної продукції. У вирішенні проблеми збільшення обсягів виробни- цтва саме таких товарів тваринного походження, паразитарні хвороби є однією з основних перешкод, бо призводять до небажаних результатів, адже боротьба з гельмінтозами передбачає застосування антгельмінтних препаратів [2]. Значних збитків завдають вівчарству аноплоцефалятози (монієзіоз, тизанієзіоз, авітеліноз). Ці цестоди паразитують у тонкому відділі кишечника тварин та нерідко викликають змішані інвазії, а також стають причиною хвороб інфекційної етіології [3]. Економічні збитки при аноплоцефалятозах складаються зі збитків від загибелі, вимушеного забою, недоотримання м’ясопро- дуктів, недоотримання вовни, собівартості дегельмінтизації. Т.Д. Султанкулов (1971) встановив, що вага туш від інвазованих аві- теллінами овець на 1,2–3,1 кг менше, ніж від овець, вільних від цестод. Особливо втрачають у прирості інвазовані ягнята (до 100 г і більше на добу), у яких спостерігають виснаження, відставання у розвитку та врешті-решт загибель. За даними П.П. Вибе, у хворих на монієзіоз овець приріст маси тіла знижується, у середньому, на 1–3 кг, у порівнянні зі здоровими тваринами, вовни на 800 гра- мів. У зв’язку з цим знижується на 24 % грошовий еквівалент від реалізації м’яса [4]. За даними Згардана Е.С. та Шевченко М.Х., ягнята у 8–9-місячному віці, уражені тизанієзіозом, втрачають 32 % живої маси у порівнянні зі здоровими [5]. Питання особливостей епізоотології паразитарних хвороб дає змогу більш ефективно проводити комплексні лікувальні обробки тварин, що відображається на економічних показниках [6]. Для динаміки епізоотичного процесу при аноплоцефалятозах характерна чітка сезонність, що пов’язане з кліматичними умова- ми регіону, від якого залежать терміни виведення тварин на пасовища, та переведення їх на стійлове утримання [7]. Тому вивчення поширення аноплоцефалятозів серед тварин різних вікових груп у господарствах півдня Одеської області,визна- чення сезонної динаміки даних гельмінтозів є актуальним, бо закономірності розповсюдження і перебігу аноплоцефалятозів овець в даному регіоні вивчалися рідко та недостатньо повно.
In this article the facts about dessimination, seasonal dynamics of anoplocephalatoses of sheep in conditions of sheep-breeding farms on the south of Odessa oblast are presenting. The middle proof of extensivity of invasia among different groups of sheep in this region was 24,41 % and intensivity of invasia was 166,77±0,5 eggs per 1 g of matter.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://hdl.handle.net/123456789/2376
Розташовується у зібраннях:Півень Ольга Тарасовна

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
1.pdf267,75 kBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.