DSpace logo
Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://lib.osau.edu.ua/jspui/handle/123456789/2325
Назва: ІННОВАЦІЙНІ ПІДХОДИ ПРИ ПОЄДНАННІ СВИНЕЙ РІЗНОГО ПОХОДЖЕННЯ В УМОВАХ ПІВДНЯ УКРАЇНИ
Інші назви: ИННОВАЦИОННЫЕ ПОДХОДЫ ПРИ СОЧЕТАНИИ СВИНЕЙ РАЗНОГО ПРОИСХОЖДЕНИЯ В УСЛОВИЯХ ЮГА УКРАИНЫ
INNOVATIVE APPROACHES IN COMBINING PIGS OF DIFFERENT ORIGIN IN THE SOUTH OF UKRAINE
Автори: Гарматюк К. В.
Garmatiuk K.
Теми: свині, поєднання, продуктивність, ефект гетерозису, селекційний ефект, адаптаційна здатність
свиньи, сочетание, продуктивность, эффект гетерозиса, селекционный эффект, адаптационная способность
pigs, combination, productivity, heterosis effect, selection effect, adaptive ability
Дата публікації: 2019
Видавництво: Одеський державний аграрний університет
Бібліографічний опис: УДК 636.4.082 Гарматюк К. В. Інноваційні підходи при поєднанні свиней різного походження в умовах Півдня України / К. В. Гарматюк / Аграрний вісник Причорномор'я : зб. наук. праць / ОДАУ. - Одеса, 2019. - Вип. 95. – С. 39-47.
Короткий огляд (реферат): У статі викладені результати досліджень щодо продуктивності свиней за чистопородного розведення та інноваційних підходів до схем схрещування в умовах півдня України. У цілому свиноматки усіх піддослідних груп мали високі показники продуктивності як за чистопородного розведення так і в результаті поєднання різних форм між собою, проте не виявлено ефекту гетерозису за показником багатоплідності у свиноматок за зворотного схрещування на велику білу породу та встановлена складність поєднання маток гібридного походження з кнурами породи п’єтрен. Молодняк гібридного походження дослідних груп раніше досягав живої маси 100 кг на 2,6-16,4 дні або на 1,4-8,9% та менших витратах корму 0,12-0,34 корм. од. або на 3,4-9,7% на 1 кг приросту за період відгодівлі. Простежується безпосередній та суттєвий вплив породи батька завдяки селекційному ефекту на показники м’ясних ознак піддослідного молодняку: підвищеною довжиною туші відзначалися тварини ІІІ-V дослідних груп, а кращими показниками товщини шпику на рівні 6-7 грудних хребців, площею «м’язового вічка», масою задньої третини туші характеризувалися аналоги VІ, VІІ дослідних груп.
В статье изложены результаты исследований по продуктивности свиней при чистопородном розведении и инновационых подходах к схемам скрещивания в условиях юга Украины. В целом свиноматки всех групп имели высокие показатели продуктивности как при чистопородном разведении так и в результате сочетания разных форм между собой, однако не проявился эффект гетерозиса по показателю многоплодия у свиноматок при обратном скрещивании на крупную белую породу и установлено сложность сочетания маток гибридного происхождения с хряками породы пьетрен. Молодняк гибридного происхождения опытных групп раньше достигал живой массы 100 кг на 2,6-16,4 дня или на 1,4-8,9% при меньших расходах корма 0,12-0,34 корм. ед. или на 3,4-9,7% на 1 кг прироста за период откорма. Прослеживается непосредственное и существенное влияние породы хряка через селекционный эффект на показатели мясных качеств опытного молодняка : повышенной длиной туши отличались животные ІІІ- V опытных групп, а лучшими показателями толщины шпика на уровне 6-7 грудных позвонков, площадью "мышечного глазка", массой задней трети туши характеризовались аналоги VІ, VІІ опытных групп.
The article presents the results of studies concerning pigs’ productivity for purebred breeding and innovative approaches to crossbreeding schemes in the South of Ukraine. In general, sows of all experimental groups had high productivity both in purebred breeding and because of combining different forms with each other however there was no heterosis effect on the sows’ multiplicity in crossbreeding of Large White breed and the complexity of combining the sows of hybrid origin with the boars of the Pietrain breed. Young hybrid animals of experimental groups reached a live weight of 100 kg sooner for 2.6-16.4 days or 1.4-8.9% and feed costs were lower 0.12-0.34 feed units or 3.4-9.7% per 1 kg gain during the fattening period. The direct and significant influence of breed due to the breeding effect on the meat characteristics parameters of the experimental young animals was observed. Animals of the III –V experimental groups had increased carcass length and analogues of the VI, VII experimental groups had better indices of bacon thickness at 6-7 thoracic vertebrae, the area of “muscle eye”, the weight of third part of carcass.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://hdl.handle.net/123456789/2325
Розташовується у зібраннях:Гарматюк Катерина Володимирівна

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Гарматюк К..pdf259,71 kBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.