DSpace logo
Please use this identifier to cite or link to this item: http://lib.osau.edu.ua/jspui/handle/123456789/2263
Title: Стан виноградарства в Україні на початку ХХ століття
Other Titles: State of Ukraine’s viticulture in the early twentieth century
Authors: Малащук О. С.
Malaschuk O.
Keywords: виноградарство, виноробство, шкідники і хвороби винограду, сортимент винограду, Виноробна станція російських виноградарів і виноробів
viticulture, winemaking, pests and diseases of grapes, grape assortment, Wine station of Russian winegrowers and winemakers
Issue Date: 2017
Publisher: Націон.педагог.ун-т ім. М.П. Драгоманова
Citation: УДК 634.8:930.24 Малащук О. С. Стан виноградарства в Україні на початку ХХ століття / О.С. Малащук // Гілея: науковий вісник: зб. наук. праць. - К., 2017. - Вип. 118. - С. 96-100.
Abstract: Розкрито стан виноградарства України на початку ХХ ст. Дослідження базується на працях Виноробної станції російських виноградарів і виноробів 1910–1914 рр., за результати яких була складена «Карта виноградників Російської імперії» у 1914 р. Вивчено умови виноградарства та виноробства губерній Російської імперії на території сучасної України, подано стислу характеристику розвитку галузі на початку ХХ ст., а також узагальнено статистичні дані площ виноградних насаджень в розрізі губерній станом на 1914 р. (до початку Першої світової війни). У висновках визначено основні фактори розвитку виноградарства досліджуваного періоду.
The state of viticulture in Ukraine at the beginning of the twentieth century is shown. The study is based on the works of wine station of Russian winegrowers and winemakers in 1910–1914, by the results of which have been created «Russian Empire Vineyard Map» in 1914. The conditions for winegrowing and winemaking of the Russian Empire provinces on the territory of modern Ukraine are researched, submitted a brief description of the industry in the early twentieth century, as well as statistics area of vineyards in the context of the provinces as of 1914 is generalized (Before the start of the First World War). The findings identify the main factors of development of viticulture in the studied period.
URI: http://hdl.handle.net/123456789/2263
Appears in Collections:Малащук Оксана Степанівна

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
8_Стаття_Гілея_118_2017.pdf1,4 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.