DSpace logo
Please use this identifier to cite or link to this item: http://lib.osau.edu.ua/jspui/handle/123456789/2040
Title: Моніторинг окремих елементів системи управління безпечністю продуктів забою дрібної рогатої худоби
Other Titles: Monitoring of separate elements of the management system for the safety of slaughter products of small cattle
Authors: Горобей О. М., Тарасенко Л.О., Хіміч М.С., Півень О.Т., Петренко О.В.
Gorobei A.M. and etc.
Keywords: дрібна рогата худоба, продукти забою, епідеміологічні чинники, безпечність, якість, ветеринарно-санітарна експертиза
small cattle, slaughter products,epidemiological factors, safety, quality, veterinary-sanitary examination
Issue Date: 2018
Publisher: ЛНУВМБТ імені С.З. Ґжицького
Citation: УДК 619:614.91:636.3.033: 637.07 Моніторинг окремих елементів системи управління безпечністю продуктів забою дрібної рогатої худоби / О. М. Горобей, Л.О. Тарасенко, М.С.Хіміч, О.Т. Півень, О.В.Петренко // Науковий вісник ЛНУВМБ імені С.З. Ґжицького. - Львів, 2018. – Т. 20, № 92. – С.145-150.
Abstract: Серед основних проблем, що стоять перед суспільством в наш час, однією з найбільш важливих і складних є проблема забезпечення населення продуктами харчування. Продукти харчування повинні не тільки задовольняти потреби людини в основних поживних речовинах і енергії, а й виконувати профілактичні та лікувальні функції. Одним з продуктів, що відповідає цим вимогам, є баранина, яка вирізняється високими поживними властивостями і смаковими якостями. Але за деяких умов вона може ставати потенційним джерелом різних патогенів і полютантів, які становитимуть небезпеку для здоров’я споживача. Метою наших досліджень був моніторинг окремих елементів системи управління безпечністю та якістю продуктів забою дрібної рогатої худоби за впливом епідеміологічних (ветеринарних) чинників. Матеріалом наших досліджень була звітність з питань ветеринарної медицини Татарбунарського району Одеської області за 2013–2017 роки, яка оброблялася статистично. Встановлено, що основна питома вага поголів’я дрібної рогатої худоби вирощується у приватному секторі. Протягом дослідного періоду ветеринарною службою району проводилась низка діагностичних і лікувально-профілактичних заходів, але здебільшого вони охоплювали лише сільськогосподарські підприємства. Натомість в присадибних господарствах мешканців району проводились тільки обов’язкові заходи, що фінансуються за бюджетний кошт, а саме серологічні дослідження на бруцельоз і профілактична вакцинація проти сибірки. Аналіз об’ємів та умов забою дрібної рогатої худоби в районі показав, що кількість забитих тварин не уклінно знижується з року в рік і 100% забою відбувається подвірно в умовах присадибних господарств. Також встановлено, що в дослідний період за результатами передзабійного клінічного огляду тварин і післязабійної ветсанекспертизи не було виявлено жодного випадку хвороби. Реалізація продуктів забою дрібної рогатої худоби відбувається через мережу агропродовольчих ринків району і області. Аналіз встановив, що всі туші, які надійшли на ринки, було піддано ветеринарно-санітарній експертизі в умовах ДЛВСЕ, за результатами якої у 2015 і 2016 роках було виявлено випадки інвазійних хвороб, а саме фасціольоз та ехінококоз. Те, що під час проведення післязабійної ветсанекспертизи хвороб не виявляли, викликає занепокоєння щодо якості її проведення за умов подвірного забою. Підсумовуючи отримані результати моніторингу, ми дійшли висновку, що на даному етапі система управління безпечністю продуктів забою дрібної рогатої худоби не може повною мірою гарантувати безпеку для споживача і потребує негайних комплексних заходів з метою підвищення її ефективності.
The problem of providing the population with food is one of the most important and complex among the problems that society faces today. Food must not only meet the human needs for essential nutrients and energy, but also perform preventive and curative functions. Mutton is one of the foods that meets these requirements. It is distinguished by its high nutritional properties and taste. It can be a potential source of various pathogens and pollutants under certain condition that will pose a risk to the health of the consumer. Monitoring of separate elements of the safety and quality management system of slaughter products of small cattle under the influence of epidemiological (veterinary) factors was the aim of our research. Reporting on veterinary medicine issues in the Tatarbunarsky district of the Odessa region for 2013–2017, which was processed statistically, was the material of our research. It found that the main specific mass of number of small cattle grown in Homstead farms by inhabitants of the area. The district veterinary service carried out a number of diagnostic and treatment-and-prophylactic measures during the trial period. In the Household farms only mandatory activities were carried out, which are founded from the budget account (serological tests for brucellosis and preventive vaccination against Anthrax). Analysis of the volumes and conditions of slaughter of small cattle in the area showed that the number of slaughtered animals invariably decreases from year to year and 100% of slaughter is carried out by the farmer in the conditions of homestead farms. It was also established that in the experimental period, according to results of pre-slaughter clinical examination of animals and post-slaughter examination no cases of illness were identified. Selling of slaughter products of small cattle is carried out through a distributing facilities of agrofood markets of district and region. The analysis found that all carcasses that entered to the markets succumbed to veterinary-sanitary examination in State Laboratories of Veterinary-Sanitary Examination, the results of which in 2015 and 2016 reveald cases of invasive diseases (fasciolosis and echinococcosis). This fact is worrying about the quality of its conducts in the conditions of the household slaughter, accuming that during the post-slaughter veterinary-sanitary examination no cases of illness have been identified. Summarizing the monitoring results we obtained, we concluded that at this stage the safety management system for the products of slaughter of small cattle cannot fully guarantee consumer safety and requires urgent complex measures to increase efficiency.
URI: http://hdl.handle.net/123456789/2040
Appears in Collections:Горобей Олексій Михайлович



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.