DSpace logo
Please use this identifier to cite or link to this item: http://lib.osau.edu.ua/jspui/handle/123456789/1988
Title: ВПЛИВ НИЗЬКОЇ ТЕМПЕРАТУРИ НА ВМІСТ ГЛУТАТІОНУ ТА АКТИВНІСТЬ ГЛУТАТІОНЗАЛЕЖНИХ ФЕРМЕНТІВ В ПРОРОСТКАХ СОРТІВ ОЗИМОЇ ПШЕНИЦІ, ЩО ВІДРІЗНЯЮТЬСЯ ЗА МОРОЗОСТІКІСТЮ
Other Titles: Влияние низкой температуры на содержание глутатиона и активность глутатионзависимых ферментов в проростках сортов озимой пшеницы, различающихся по морозостойкости
Low temperature impact on glutathione content and glutathione dependent enzymes´ activity of varieties of winter wheat seedlings which differ in frost resistance
Authors: Адамовська В.Г., Молодченкова О.О., Тихонов П.С., Узлякова І.В.
Adamovskaya V. G., Molodchenkova O.O., Tykhonov P.S., Uzlyakova I.V.
Keywords: Triticum aestivum L., гіпотермія, глутатіонредуктаза, глутатіонпероксидаза, глутатіон
Triticum aestivum L., гипотермия, глутатионредуктаза, глутатионпероксидаза, глутатион
Triticum aestivum L., hypothermia, glutathione reductase, glutathione peroxidase, glutathione
Issue Date: 2012
Publisher: Одеський державний аграрний університет
Citation: УДК 581.1 Адамовська В.Г., Молодченкова О.О., Тихонов П.С., Узлякова І.В. Вплив низької температури на вміст глутатіону та активність глутатіонзалежних ферментів в проростках сортів озимої пшениці, що відрізняються за морозостікістю // Аграрний вісник Причорномор’я: зб. наук. праць / ОДАУ. – Одеса, 2012. - Вип.61. - С. 163-169.
Abstract: Представлені результати вивчення антиоксидантної системи (АОС) у різних за морозостійкістю сортів озимої пшениці (Triticum aestivum L.) при дії низьких температур. Вивчені сорти відрізняються за вмістом глутатіону та активністю глутатіонзалежних ферментів навіть на рівні контрольних рослин. Неоднаковий характер зміни компонентів АОС за низьких температур свідчить про їх участь в реакціях відгуку рослин пшениці на вплив несприятливих факторів навколишнього середовища. Проте рівень адаптаційних перебудов значною мірою визначається генотипом. Висловлено припущення, що зрушення у бік зменшення або збільшення рівня показників АОС є ефективним показником оцінки ступеня впливу стресового фактору на рослини.
Представлены результаты изучения антиоксидантной системы (АОС) у разных по морозостойкости сортов озимой пшеницы (Triticum aestivum L.) при действии низких температур. Изученные сорта различаются по содержанию глутатиона и активности глутатионзависимых ферментов даже на уровне контрольных растений. Неодинаковый характер изменения компонентов АОС при действии низких температур свидетельствует об их участии в ответных реакциях растений пшеницы. Однако уровень адаптационных перестроек в значительной степени определяется генотипом. Высказано предположение, что сдвиг в сторону уменьшения или увеличения уровня показателей АОС является эффективным показателем оценки степени влияния стрессового фактора на растения.
Results of investigation of antioxidant system in winter wheat (Triticum aestivum L.) varieties which differ in frost resistance at low temperature impact are presented. Investigated varieties differ in glutathione content and glutathione dependent enzymes´ activity even in control seedlings. Different changes of antioxidant system´s components due to low temperature impact implies their participation in wheat plants´ response. However, adaptational reorganization substantially depends on a genotype. Changes towards decrease or increase component´s level of antioxidant system are suggested to be the effective index for estimation of degree of the stress factor impact on plants.
URI: http://hdl.handle.net/123456789/1988
Appears in Collections:Тихонов Павло Сергійович

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2012-2 Тихонов.pdf386,28 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.